Лидерът на Шотландската национална партия (ШНП) Хамза Юсаф стана най-младият лидер на Шотландия и първият представител на етническо малцинство на този пост, предаде ДПА.

Юсаф спечели гласовете на 71 депутати от парламента на Шотландия. Членовете на управляващата ШНП и партия "Шотландски зелени" подкрепиха кандидатурата му за първи министър на Шотландия.

Тридесет и седем годишният Юсаф наследява Никола Стърджън, която днес официално подаде оставката си пред крал Чарлз Трети. Тя обяви намерението си да се оттегли миналия месец след повече от осем години на този пост.

Юсаф бе избран на най-високия политически пост в Шотландия, след като вчера спечели поста на лидер на ШНП, побеждавайки най-близката си съперничка Кейт Форбс. Юсаф получи 52% от гласовете срещу 48% гласували за Форбс.

В речта си преди гласуването Юсаф спомена, че той и колегата му кандидат на лейбъристите Сарвар са с пакистански мюсюлмански корени.

"Това, че двама от издигнатите кандидати са представители на етнически малцинствени общности, е също сигнал за напредъка, постигнат от нас и като държава, и като парламент", каза той.

Юсаф добави, че неговото правителство ще "се вслушва внимателно и ще уважава" мнението на всички членове на парламента, като същевременно ще се противопоставя на всички опити за "подкопаване на децентрализацията".

Хамза Юсаф е роден през 1985 година в шотландския град Глазгоу в семейството на пакистански емигранти.

Баща му Музафар Юсаф е счетоводител и е роден в Миан Чану, Пенджаб, Пакистан, като емигрира от града със семейството си през 60-те години на миналия век. Майката на Юсаф, Шааиста Бхута, е родена в Найроби, Кения.

Юсаф учи политология в университета в Глазгоу, преди да започне работа като парламентарен асистент на Башир Ахмад - първият мюсюлманин, избран в шотландския парламент през 2007 г., макар че родителите му предпочитали той да стане лекар, зъболекар или фармацевт.

През 2012 година той е назначен за младши министър, а до 2014 година е министър на външните работи и международното развитие. През 2018 година става и правосъден министър.

През 2021 г. Юсаф е назначен за здравен секретар по време на по-късната фаза на пандемията от COVID-19, както и за отговарящ относно ваксинационната кампания в страната