Властите в Хамбург обявиха днес, че ще забранят движението на някои автомобили с дизелови двигатели от две важни пътни артерии, с което пристанищният град става първият в Германия предприел подобна стъпка, предаде АФП.

"Ограниченията за движение на стари дизелови превозни средства може сега да влезе в сила, както е планирано, благодарение на решението на най-висшия съд в страната", обяви правителството на града, който е със статут на провинция.

От 31 май 1600-метров участък от магистралния път "Щресеманщрасе" в квартал "Антона" ще бъде затворен за стари дизелови камиони. А на камиони и коли с дизелови двигатели, които не отговарят на най-новия стандарт за вредни емисии "Евро 6", ще бъде забранено да се движат по 580-метров участък по друго силно замърсено шосе - "Макс-Брауер-Алее".

Ще има изключения при въвежданата забраната. Те ще се отнасят до всички линейки, автомобилите на жителите и гостите, боклукчийските коли, а вановете за доставка и такситата ще могат да използват една от засегнатите улици.

По-малко от една трета от регистрираните в града дизелови превозни средства към началото на годината отговарят на стандарта, според Федералната агенция по автомобилен транспорт на Германия. края на февруари решението на Върховния административен съд, че градовете може да забраняват движението на по-старите дизелови автомобили от някои пътища за да намалят замърсяването, разтревожи много шофьори.

Мярката на Хамбург е символична, но крие опасност да ускори упадъка на тази технология в разгара на скандала около двигателите със софтуер за манипулиране на данните за отделяните емисии, предаде АФП. Натискът върху най-големите германски градове да подобрят качеството на въздуха нараства и дизеловите превозни средства са главната цел на германските власти заради емисиите им от азотен оксид.

Репутацията на дизеловите коли пострада допълнително през 2015 година заради скандала с автомобилния гигант Фолксваген (Volkswagen). Компанията призна, че е монтирала софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира показанията за вредните емисии.