Израелски нападения през последните 24 часа са отнели живота на 700 души, каза днес говорител на "Хамас", цитиран от ДПА. Твърдението на може да бъде потвърдено от независим източник, отбелязва агенцията.

Говорителят заяви, че много от загиналите са под развалините и че спасителните служби изпитват големи трудности да достигнат до ранените и да ги отведат в болница.

Днес говорител на Израелските сили за отбрана призова на арабски език жителите да напуснат конкретни райони в южната част на ивицата Газа и да отидат в определените зони, тъй като след края на примирието въздушните бомбардировки на Израел поразяват цели както в северната, така и в южната част на анклава.

В същото време според списъка, публикуван от граничните власти от палестинската страна, повече от 600 чуждестранни граждани и палестинци с двойно гражданство се очаква да получат днес разрешение да напуснат ивицата Газа в посока Египет.

Списъкът включва повече от 300 граждани на САЩ и Канада, както и множество германци, норвежци, гърци, турци и филипинци. Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси граничният пункт е отворен за почти 900 чужди граждани и такива с двойно гражданство след изтичането на примирието в петък.

Освен това тази сутрин е било разрешено да преминат 13 ранени, както и придружаващите ги лица.

Здравното министерство обяви, че най-малко 15 523 души са били убити в Газа от началото на войната

Министерството на здравеопазването на палестинското ислямистко движение "Хамас" обяви днес, че от началото на войната на 7 октомври при израелските бомбардировки в ивицата Газа са загинали най-малко 15 523 души, предаде Франс прес.

При израелските военни операции, започнали в Газа след нападението, извършено от бойци на "Хамас", са ранени най-малко 41 316 души, каза говорителят на министерството Ашраф ал Кидрех.

Два израелски търговски кораба и един американски боен кораб бяха атакувани в Червено море; Йеменските хуси поеха отговорност за атаките

Американски боен кораб и два израелски търговски кораба бяха атакувани днес в Червено море, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че нападенията бележат нова фаза в ескалацията на напрежението в Близкия изток след поредица от атаки, свързани с войната между Израел и "Хамас".

"Запознати сме със съобщенията за атаки срещу ескадрения миноносец "Карни" и търговски кораби в Червено море и ще предоставим повече информацията, когато ситуацията се изясни", посочи Пентагонът.

Няколко източника от областта на морската сигурност, включително британската компания по морска сигурност "Амбрей", съобщиха малко по-рано днес, че два контейнеровоза са били атакувани с дронове в Червено море и са понесли щети, посочва Ройтерс.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси обявиха по-късно днес, че са атакували два израелски кораба край южните брегове на Йемен, като добавиха, че "израелските" кораби са станали мишена на нападенията заради войната в Газа, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В изявление на говорителя на хусите Яхия Сариа в социалните мрежи се съобщава, че те са извършили "операция срещу два израелски кораба в района на пролива Баб ел Мандеб" - стратегически воден път, свързващ Червено море с Аденския залив, като първият кораб е бил атакуван с "противокорабна ракета, а вторият - с дрон".