Единадесет заложници са освободени днес от "Хамас" и вече са в Израел, съобщи израелската армия, цитирана от Ройтерс и БТА.

На освободените заложници ще бъдат направени медицински прегледи, след което те ще имат възможност да се видят отново със семействата си.

Единадесетте заложници са предадени от "Хамас" на Червения кръст като част от примирието между Израел и палестинското ислямистко движение.

Според информации на израелски медии освободените заложници са девет деца и две жени.

Очаква се в замяна Израел да пусне на свобода група от 33 палестински затворници, състояща се от жени и младежи.

Това е четвъртата група заложници, които "Хамас" освобождава от началото на примирието с Израел в петък, отбелязва ДПА. Засега са освободени 58 заложници. В замяна Израел пусна на свобода 117 палестински затворници.

По-рано днес катарското външно министерство съобщи, че примирието в ивицата Газа се удължава с още два дни. Информацията бе потвърдена и от Белия дом. Член на "Хамас" заяви пред репортер на Ройтерс, че условията за удължаването на примирието остават непроменени.

Споразумението, сключено между Израел и "Хамас" миналата седмица, даваше възможност за удължаване на прекратяването на огъня в замяна на освобождаване на допълнителни 10 заложници на ден. Сделката предвижда освобождаването на максимално до 100 заложници, които да бъдат разменени за до 300 палестинци, намиращи се в израелски затвори в период от 10 дни.

По време на атаката си на 7 октомври "Хамас" отведе в ивицата Газа около 240 души, намирали се на израелска територия.

Междувременно Европейският съюз и арабските страни се съгласиха днес на среща в Барселона, в Испания, че решение с две държави е отговорът на палестино-израелския конфликт, предаде Ройтерс.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че Палестинската автономна власт трябва да управлява ивицата Газа.

На срещата на страните от Съюза на Средиземноморието, провела се в Барселона, Борел заяви, че всички страни членки на ЕС и като цяло всички присъствали на срещата са съгласни, че е нужно решение с две държави.

Палестинската автономна власт трябва да проведе избори и да подобри работата си, но тя е единственото жизнено решение за бъдещото ръководство на ивицата Газа, сега управлявана от "Хамас", заяви Борел, допълвайки, че така ще се избегне вакуум във властта там.

Снимка: БТА/АП

На срещата в Барселона йорданският външен министър Айман Ас Садафи заяви, че палестинският народ трябва да реши кой да го управлява и че всякакви разговори за управлението на Газа след края на конфликта трябва да се фокусират върху Западния бряг и Газа като едно образувание.

Решението с две държави предвижда създаване на държава за палестинците на Западния бряг и в ивицата Газа редом до Израел. Палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че не е нужно Палестинската автономна власт, която изгуби контрола върху ивицата Газа през 2007 г. в битка за властта с "Хамас", да се връща в анклава, защото, както той каза: "Ние винаги сме били там през цялото време, ние имаме 60 000 служители там".

Срещата на Съюза на Средиземноморието протече без участието на Израел. В организацията има 43 страни от Европа, Северна Африка и Близкия изток.

На форума саудитският външен министър, принц Файсал бин Фархан говори като представител на група министри на страни от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество.