Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА. Тя призова да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент, така че да може участниците в тях да имат равен старт.

Захариева припомни, че по време на демонстрациите е имало доста задържани лидери на опозицията, депутати, граждани. Призоваваме за спазване на демократичните стандарти и ненасилие срещу демонстрантите, изтъкна първият ни дипломат. И добави, че венецуелците имат право по демократичен път да изразяват своите политически и граждански права.

България като част от европейското семейство смята, че Националната асамблея е легитимно избран демократичен орган, подчерта Захариева. В същото време изборите за президент м.г., по думите й, повдигали много съмнения за нарушения и неспазване на демократичните стандарти.

В същото време, посочи министърът, трябва и да се пазят каналите за комуникация, тъй като във Венецуела има 1 млн. европейски граждани, повечето венецуелци са с двойно гражданство, основно испанско, португалско, италианско. Неслучайно много пъти Съветът и външните министри на ЕС са обсъждали ситуацията там, обясни Захариева.

Вицепремиерът отбеляза, че ситуацията във Венецуела е изключително тежка и напрегната повече от година. Хуманитарното положение също било нелеко - над 2,5 млн. бежанци-венецуелци имало в съседните държави, а по неофициални данни са над 4 милиона.

Марешки: Евролидерите са страхливци

По-рано днес парламентарната група на "Воля" поиска министърът на външните работи и Народното събрание да излязат с официална позиция по кризата във Венецуела. В декларация от името на групата лидерът на "Воля" Веселин Марешки изрази подкрепа за "демократично избрания президент на Венецуела Николас Мадуро".

"Тези дни бяхме свидетели на грубо погазване на международното право и на опити за вмешателство във вътрешните работи на суверенни държави", каза Марешки. "Смятаме за недопустима каквато и да е намеса във вътрешните работи на Венецуела от страна на други държави. Венецуелският народ като всеки един свободен народ има свободата и правото сам да избира пътя на своето развитие и своите ръководители. Ние заставаме на страната на венецуелския народ и осъждаме всякакви опити да му се налагат решения, взети от задкулисието или от някакви политически лаборатории", посочи той.

"Сегашните лидери на ЕС заеха страхливи, размити, "политически коректни" позиции, които за пореден път показват, че съюзът има нужда от голяма промяна, за да може да покаже сила и независимост", каза още лидерът на "Воля".