Без да спомене нито дума за Доналд Тръмп, младата екоактивистка- тийнейджърката Грета Тунберг участва в малък протест на ученици екоактивист. Той се проведе пред Белия дом във Вашингтон, предават Франс прес и БТА.

"Никога не се отказвайте", призова Тунберг поддръжниците си, визирайки да не се отказват от каузата на климата. В протеста участваха няколкостотин младежи. Тунберг им даде среща за нов протест на 20 септември.

На демонстрацията във Вашингтон Грета предпочете да не е в центъра на вниманието. По същия начин тя се държа и на подобен протест в Ню Йорк преди време. Сега Грета поговори с младежите, прие да си направи няколко селфита и първо отказа да говори на микрофона, но после една от ученичките, организирали демонстрацията, я прикани да го направи. Тогава Грета каза:

"Няма да произнасям реч, искам просто да изразя моята признателност към всеки един от вас. Гордея се с вас. Мисля, че дойдоха повече хора, отколкото си представях".

Грета пристигна в САЩ в края на август, плавайки с яхта до Ню Йорк, за да защитава каузата на климата. Тунберг плава до САЩ, за да избегне пътуване със самолет заради замърсяването, ще участва в глобална стачка следващия петък. Също така са планирани хиляди събития по света.

16-годишната шведка и останалите протестиращи скандират за борба с климатичните промени. Участниците настояват за бързи действия на правителството срещу замърсяването.

В сряда Тунберг ще говори пред Конгреса и след това ще се присъедини към млади американци, които съдят правителството на САЩ заради кризата, пред стъпалата на Върховния съд. 

ООН ще проведе среща в Ню Йорк, на която ще бъде обсъдена климатичната криза.