Президентът на САЩ Доналд Тръмп пропусна обсъжданията за климатичните промени днес на лидерската среща на Г-7 във Франция, предаде Асошиейтед прес. Предвидено беше той да участва в днешното заседание за климата, биоразнообразието и океаните, но в началото, докато на репортерите бе позволено да бъдат в залата, столът му остана празен.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че макар Тръмп да не е присъствал, съветниците му са били там. Ройтерс отбелязва, че с изказването си френският президент е омаловажил отсъствието на американския си колега.

Макрон обясни, че Тръмп е бил зает с двустранни срещи, и добави, че президентът на САЩ е подкрепил усилията на лидерите за справяне с пожарите в Амазония. Преди това лидерите се съгласиха да предоставят 20 милиона долара помощ за борба с огнената стихия.

В края на миналата седмица кандидатът за опонент на Тръмп като представител на демократите в презисдентската надпревара в САЩ Бърни Сандърс представи план на стойност 16,3 трилиона долара за борба с климатичните промени и за преминаване към чисти енергийни източници.

Програмата на президента на САЩ днес започна със закъснение. Срещата му с германския канцлер закъсня с около два часа. После той се срещна с индийския премиер Нарендра Моди и бе попитан за участието си в климатичното заседание. Тръмп заяви, че това ще е следващата му спирка и добави, че иска чист въздух и води.

Тръмп е скептик по отношение на климатичните промени и преди време бе заявил, че те са измислица на китайците, отбелязва Асошиейтед прес.