Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг съобщи, че е въодушевена от завръщането си в училище след цяла година пауза.

"Едногодишната ми почивка от училище приключи, толкова е страхотно, че най-накрая ще се върна!", написа момичето в профила си в Инстаграм и публикува снимка с раница на гърба и колело.

Само преди няколко дни обаче тя организира поредната си климатична стачка. Този път Грета протестира пред известната Бранденбургска врата в германската столица Берлин заедно с още десетки младежи. Те седяха на цимента пред знаковата сграда, на разстояние един от друг, за да спазят правилата за социална дистанция заради коронавируса.

Към Тунберг се присъединиха още германската активистка Луиза Нойбауер, както и Ануна де Вевер и Аделаид Шарлие от Белгия. Снимки от акцията пак бяха публикувани от Тунберг в социалните мрежи.

Ден по-рано четирите бяха приети от германския канцлер Ангела Меркел за разговори, на които призоваха нея и останалите европейски лидери да предприемат по-смели стъпки за ограничаване на климатичните промени.

Тунберг е организирала протести в редица други градове в Европа и САЩ, макар че през последните седмици тя не беше напускала Стокхолм заради пандемията.

През 2018 г. Грета, вместо да посещава училище, започна всеки петък да демонстрира пред шведския парламент с искане властите да засилят мерките за борба с климатичните промени. Нейната инициатива се превърна в международно движение "Петъци за бъдеще".

През декември 2019 г. активистката беше обявена за "Личност на годината" от списание "Тайм". Главният редактор на престижното издание коментира, че момичето става най-младият човек, получил тази номинация в 92-годишната му история.