Шведската екоактивистка Грета Тунберг получава наградата за човечност, връчвана от португалската фондация "Гулбенкян", чието парично изражение е 1 милион евро, предаде ДПА.

Седемнадесетгодишната Грета получава наградата заради борбата й срещу климатичните промени и срещу екологичната криза, се казва в изявление на частната фондация.

Тунберг изрази благодарност в Туитър и каза, че отличието означава много за нея. "Надявам се, че тази награда ще ми помогне да направя още повече добри дела по света", заяви екоактивистката във видеопослание, качено в акаунта й.

Тунберг беше избрана измежду 136 номинирани от 43 страни. Наградата се присъжда за първи път. Председателят на журито Жоржи Сампайо каза, че мнозинството от членовете му са гласували за Тунберг.

Грета каза, че парите от наградата ще бъдат дарени чрез фондация "Тунберг" на организации и проекти, работещи срещу климатичните промени и екологичните щети, по-специално в южните части на света, където хората са най-засегнати. Част от парите - 100 000 евро - ще бъдат дарени на кампанията "SOS Амазония", ръководена от организаторите на протестите "Петъци за бъдещето" в Бразилия. Тези пари ще бъдат използвани в борбата срещу коронавируса в Амазония. Други 100 000 евро ще бъдат предоставени на фондация "Спрете екоцида" (игра на думи от екология и геноцид - бел. прев.), която води кампания за превръщане на умишленото унищожаване на природата в международно престъпление.