Италианците като цяло спазват правителственото нареждане #iostoacasa (стоя си в къщи) и събрани в домовете си, за да се опазят от невидим враг, прибягват до самоирония, за да облекчат тревогите си.

Песните им по балконите и ръкоплясканията им за медицинския персонал предизвикаха похвали в цял свят, но италианците се надпреварват и в прояви на шегаджийска креативност в дискусионни групи и социалните мрежи по липса на възможност да се видят с приятели в кафенето.

Това е така, защото в Италия вече се позволяват излизания само за отиване на работа, лечение или пазаруване на продукти от първа необходимост, а всякакви събирания са забранени. Човек може също така да се разхожда или да бяга за здраве в квартала си, сам или с кучето си.

Поради това една от най-популярните шеги стана снимки на четириноги любимци на почасов наем за избягване на глоби от бдителни полицаи. В един видеоклип италианец показва своето махащо с опашката си куче с къси къдрави косми, след което поглежда часовника си и внезапно си тръгва, като хвърля фалшивото животно през рамо.

В друг клип италианец със слънчеви очила се прави на диджей с котлоните на печката си и танцува под звуците на гръмка музика.

Колоездач в пълен екип пък обикаля апартамента си с велосипед преди да му се накара ядосаната му жена, а някакъв пътник влиза вкъщи кашляйки и е посрещнат от залп от обувки.

На една снимка се вижда как един работник е донесъл в дома си бетонобъркачка, чувал цимент и мистрия. Надписът гласи: "Когато ти кажат да работиш от къщи."

Господ подава гел на Адам

Известната фреска на Микеланджело на тавана на Сикстинската капела, в която Господ насочва показалец към Адам, е преразгледана. В епохата на коронавируса Господ се е сдобил с флакон дезинфекциращ гел и го сипва в ръката на Адам.

Изолацията по домовете засяга пенсионерите, родителите, които се грижат за лишените от училище деца, всички, които могат да работят дистанционно и служителите на фирми, които са принудени да затворят.

Велосипедист прекосява пуста улица в централната част на Рим

Снимка: AP/БТА

Нареждането да се стои у дома се приема съвсем насериозно в Италия, която на 21 февруари стана първата европейска страна, регистрирала случай на заразяване на местна почва, а не донесен от чужбина. Почти един месец по-късно улиците на градовете са почти пусти, с преминаващи празни автобуси.

Италия е потвърдила 2158 починали от 27 980 заразени, което я прави най-засегнатата страна на континента.

Затова по улиците настроението хич не е шеговито. В Рим повечето от излизащите навън носят медицински маски и стоят все по-далеч от съгражданите си, като се отдръпват от тях или направо преминават на другия тротоар.

Допреди седмица те стояха на метър едни от други на опашките пред супермаркетите. Сега разстоянието в тези опашки вече е четири метра. В самите супермаркети касиерки с маски и ръкавици са приканвани от най-наплашените клиентки да дезинфекцират подвижната лента преди да минат.

Тук мъж дава пет евро на стара просякиня, но щедрият жест се извършва чрез хвърляне на банкнотата в краката й. Там доставчик на пица стои на пет метра от клиента си, изобретявайки нов ритуал в безконтактното плащане.

Превод БТА