Огромен пожар обхвана промишлена сграда в руския град Фрязино, недалеч от Москва - пламъците се разпростряха на площ от 5000 кв.метра.

По все още непотвърдена информация жертвите са 8 души, след като приблизително толкова бяха останали в капана на пламъците и пътят им за спасение беше отрязан.

Пожарът е започнал с взрив на газова бутилка от шестия етаж, съобщи "ТАСС". Гасенето продължава. Цялото здание е обхванато от черен и задушлив дим. 

Изгорели са 4 етажа на Научно-изследователския център "Платан" в града, който се намира в Подмосковието.

Имаше блокирани хора от пожара и дима, които счупиха прозорец и викаха за помощ. На снимки и видеа в Телеграм се виждаха трима мъже и млада жена, които са застанали край счупения прозорец, за да могат да дишат. 

Хората се намираха на 6-ия етаж и не можеха да се измъкнат от капана на пламъците, пише Телеграм каналът "Рийдовка".

По непотвърдена информация в зданието са блокирани поне седем души и не могат да се измъкнат. Според "Известия" в капан се намират най-малко девет човека.

Един човек е видян да скача от горен етаж на горящата сграда, съобщи в "Телеграм" руското издание "База". Друг, който е бил със сериозни изгаряния, е паднал от горните етажи, показват разпространени от руската онлайн медия "Шот" кадри в "Телеграм".

Един от ранените е бил откаран в болница в тежко състояние, допълва ТАСС. За шестима от блокираните се съобщава, че остават в неизвестност.

Губернаторът на Подмосковието Андрей Воробьов съобщи, че са обхванати от пожара поне два от етажите. На мястото има много пожарни коли и спасители, работят над 100 пожарникари, които до момента са успели да евакуират със стълба един човек, но останалите остават блокирани в сградата, защото няма достъп до тях.

Към горящата сграда беше изпратен вертолет К-32 от авиационния център. Прокуратурата се зае да разследва причините за инцидента, а на мястото на пожара е градският прокурор Иван Денисов, пише "Известия".

Образувано е наказателно дело за човешка смърт в резултат на пожара, съобщиха от прокуратурата. Пострадали са и двама пожарникари, които са се надишали с отровен дим, докато гасят. Към мястото беше изпратен и втори хеликоптер Ка-32 от Московския авиационен център, съобщава "Комерсант".

НИИ "Платан" е научно-изследователски център, който се занимава с електронно-лъчеви прибори и полупроводникови лазери, а така също и с екрани от течен кристал. В него работят около 100 души персонал с 40 единици техника.

По-късно от "Роселектроника" са уточнили, че предприятието вече няма отношение към НИИ "Платан", защото е станало частно през 90-те години, информира ТАСС. Фрязино е град в Московска област с население малко над 60 000 души.