Една година след огромния пожар, който разруши емблематичната катедрала Нотр Дам в Париж, работата по възстановяването остава в начален етап, след като пандемията с Covid-19 спря възстановителните работи за неопределено време.

Пожарът, който избухна на 15 април 2019 г., доведе до срутването на покрива и кулата стрела на готическата забележителност, въпреки че основните камбанарии и външните стени, както религиозни реликви и безценни произведения на изкуството, бяха спасени от пожарникарите. 500 пожарникари и 15 часа, бяха нужни, за да се потушат огромните пламъците, които бяха обхванали покрива на катедралата.

Снимки вижте тук >>

След потушаването му френският президент Еманюел Макрон си постави цел от пет години за възстановяването на емблематичния символ на града. Ще възстановим катедралата Нотр-Дам и тя ще стане по-красива, обеща Макрон в мрачно телевизионно обръщение ден след пожара.

Днес той отново потвърди, че ще бъде направено всичко за възстановяване на парижката катедрала "Нотр Дам" до пет години, както обеща. Във видео, разпространено на сайта на Елисейския дворец по повод една година от опустошителния пожар, Макрон подчертава, че тази трагедия не е забравена, въпреки че "дните ни, мислите ни, животът ни е завладян" от кризата с коронавируса, предаде "Франс прес".

Година след пожара катедралата стои осакатена и самотна

Снимка: АР/БТА

"Ще възстановим "Нотр Дам" за пет години, обещах го. Ще направим всичко, за да спазим този срок. Разбира се, на строителната площадка в момента не се работи заради здравната криза, но работата ще започне отново, веднага щом това е възможно", обяви Макрон.

Възстановителните работи са замразени от 16 март, за да няма риск за работниците и останалите хора на обекта.

В своето послание Макрон отново благодари на "всички тези, които вчера спасиха (катедралата), и на всички онези, които днес я възстановяват".

"Ако възстановяването на "Нотр Дам" е важно за всички нас, това несъмнено се дължи и на факта, че тя е символ на устойчивостта на нашия народ, на неговата способност да превъзмогва изпитанията и да се възстановява", добави френският президент.

Голямата камбана "Еманюел" в камбанарията на "Нотр Дам" ще бие тази вечер в 20 ч. (21 ч. българско време), за да бъде отбелязана годишнината от началото на пожара, и това ще е единственото събитие, планирано на мястото.

Година след пожара катедралата стои осакатена и самотна

Снимка: АР/БТА

Реставрацията закъснява

Същинската реставрация на катедралата още не е започнала и експертите се опасяват, че 5-годишният срок едва ли ще бъде спазен, тъй като възстановителните работи закъсняват.

Работите по реконструкциите й бяха спрени и през юли 2019 г от съображения за сигурност заради установено замърсяване с олово вследствие на пожара.

Пожарът в катедралата на 15 април м. г.

Снимка: АР/БТА

Сега около катедралата е издигната голяма метална ограда, което не позволява на хората да се приближават, както можеха през първите месеци след пожара.

Нотр Дам година след пожара

Снимка: АР/БТА

"Катедралата все още е във фаза на обезопасяване и стабилизиране. Генерал Жан-Луи Джорджлин, президент на обществената институция, която отговаря за реставрацията, реши да спре работата на 16 март. И когато взе това решение, бяхме една седмица далеч от демонтирането на скелето, което виждате там. Това беше печалното скеле, което беше инсталирано преди пожара за възстановяване на катедралата", казва Джереми Патриер Летис, ръководител на реконструкцията.

Сега реконструкцията отново е застрашена заради пандемията от коронавируса, което принуди Франция да наложи национална карантина и да прекратят проекта за неопределено време. Все пак преди това беше постигнат известен напредък.

Нотр Дам година след пожара

Снимка: АР/БТА

През декември, когато в Нотр-Дам за първи път от повече от 200 години не се проведе коледна литургия, на място започнаха да се монтират кранове, за да се премахнат 250 тона разтопено скеле, което дестабилизира конструкцията.

Нотр Дам по Коледа

Снимка: AP/БТА

Големите дарители, които помагаха със средства, вече заявиха, че ще отменят своите помощи, заради избухването на световната пандемия от коронавируса. За възстановяването на един от символите на Париж обаче ще са нужни огромни средства.

Нотр Дам година след пожара

Снимка: АР/БТА

Необичайна литургия след пожара

Все пак катедралата за кратко оживя на католическия Разпети петък, когато архиепископът на френската столица проведе литургия, която бе предавана на живо. Само трима души помагаха на архиепископ Мишел Опети по време на службата в 800-годишната катедрала, на която имаше само седем присъстващи. Някои от тях освен в каски бяха и в защитни медицински костюми. Самият архиепископ влезе вътре със строителна каска на главата, която свали, за да се поклони пред Трънения венец, спасен по време на пожара. Реликвата бе донесена в специална прозрачна кутия за случая.

"Събрали сме се в този полуразрушен храм, за да кажем, че тук все още има живот", каза в началото на проповедта си Мишел Опети и отбеляза, че светът страда от епидемия, която отнема живота на много хора и парализира обществото ни.

"Да, ние, разбира се, ще отпразнуваме Възкресението Христово, защото славим живота, който е по-силен от смъртта. Славим любовта, която ще възтържествува над ненавистта. О, Боже, ела и ни покажи, че не ни изоставяш в това тежко време, което трябва да преживеем", помоли се архиепископът.

Проповедта бе съпроводена от четене на религиозни текстове и песнопения. На цигулка свири известният френски музикант Рене Капюсон.Това бе втората служба, състояла се в катедралата почти година след пожара. Първата, в която участваха 30 свещеници за освещаване на олтара на храма, се състоя на 15 юни м.г.