Стотици пазаруващи хора са изпълнили мокър пазар в делнична декемврийска утрин в китайския град Ухан, блъскайки се, за да си купят пресни зеленчуци и жива риба, жаби и костенурки, предава БТА.

Как градът се е справил с коронакризата показва и фактът, че хиляди жители на Ухан посетиха трудовата борса на 2 декември, където се предлагаха около 500 000 работни места.

Още снимки вижте тук >>>

Почти година, след като градът съобщи за първите в света случаи на COVID-19, на един от няколкото му огромни мокри пазара и въпреки че още няколко страни продължават да са здраво стиснати в хватката на последвалата пандемия, животът в Ухан до голяма степен се е върнал към обичайния ритъм.

"Не се страхувам, от какво има да се страхувам?", каза продавачката на риба и зеленчуци Ние Гуанчжън.

Тя и други собственици на магазини по тясна улица, част от по-големия мокър пазар, бяха заети да чистят риба за тълпи от купувачи - някои от които не носеха маски - а градски чистачи пръскаха паважа.

Останали са малко неща, говорещи за първоначалната роля на Ухан в коронавирусната пандемия, която впоследствие зарази повече от 67 милиона души по света и отне живота на около милион и половина.

Китай подаде сигнал до Световната здравна организация (СЗО) за 27 случая на "вирусна пневмония" в Ухан за първи път на 31 декември.

Снимка: БТА/AP

Властите затвориха мокър пазар в града на следващия ден, след като установиха, че някои пациенти са били продавачи или търговци.

Това беляза началото на мрачен период за града с 11-милионно население в централен Китай. Заразяванията бързо се увеличиха на 50 000 случая, включително близо 4000 починали. Властите реагираха и бързо наложиха строга 76-дневна карантина и издигнаха километри от дебели жълти заграждения по пустите градски улици, за да държат хората у дома, а предприятията - затворени.

Мерките дадоха резултат.

Ухан не е регистрирал нови местни случаи от няколко месеца и сега не се различава от други китайски градове, които имат оживени търговски улици, автомобилни задръствания и пълни ресторанти.

"Наистина ми липсваха тези по-забавни и вълнуващи времена, като това да излизам да пазарувам и да ям с приятели", каза 27-годишният магазинер Ху Хан на препълнен нощен пазар в Ухан, продаващ коледни пуловери и други стоки.

Снимка: БТА/AP

На оживената улица амбулантни търговци продават цветя и балони, улични изпълнители, включително танцьори и клоун, дават представления, а от магазините покрай пътя се носи силна музика.

Възстановяването на града е в рязък контраст с положението в други големи икономики в момент, когато наближава коледният и новогодишен празничен сезон.

В Съединените щати здравната система е подложена на значителен натиск, след като случаите силно нарастват, а здравните власти предупреждават, че най-лошото тепърва предстои. Страната регистрира 15 000 починали през последната седмица - най-смъртоносните седем дни на пандемията от април.

Няколко европейски страни въведоха строги ограничения за събиранията преди Коледа, страхувайки се от връщане към върховите нива на заразяване заради празничните чествания.

Сравнително успешното представяне на Китай в овладяването на вируса се превърна в ключова тема за обсъждане по китайските държавни медии.

"Не съм бил в чужбина, затова не разбирам добре ситуацията там, но като гледам телевизия, изглежда, че другите страни не поставят човешкия живот на първо място", каза 54-годишният уличен продавач на храни Ли, който отново отворил магазина си през юни. "Идеологията на другите страни не е толкова добра, колкото тази на Китай."

ПОВИШЕНА БДИТЕЛНОСТ

Китай предприе стъпки, включително масово тестване на милиони жители след малки разпространения на вируса, за да предотврати втора вълна на заразяванията, каквато се наблюдава в много други градове и страни.

На входовете на жилищните комплекси служители в сини палатки следят здравните кодове на смартфоните на жителите. В обществен парк лозунги върху червени пропагандни плакати призовават хората да останат бдителни.

Носенето на маски не е задължително, но повечето хора правят това на обществени места.

А макар че улиците на Ухан отново се пълнят с пазаруващи хора, Ли и други казват, че бизнесът още не се е върнал напълно към нормалното си състояние.

"Цялата ситуация не е прекрасна, все още е доста по-зле, отколкото през последните няколко години", каза Ли, имайки предвид значителния спад в продажбите през времето след карантината, когато хората бяха твърде уплашени, за да се върнат по улиците.

Снимка: БТА/AP

Все пак за мнозина жители спомените за карантината са изместени от бързото връщане на града към обичайния ритъм, наред с новите предпазни мерки.

"Не се тревожа, защото вземам всички предпазни мерки", каза продавачката на мокрия пазар Ние, която заяви, че ще продължи да дезинфекцира и да изварява дрехите си.

"Дори да има втора вълна, просто ще се придържам към това", обяви тя.