Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги призова президента на САЩ Доналд Тръмп да попречи на Саудитска Арабия да потули престъплението.

Хатидже Ченгиз настоя лидерите на демократичния свят да не допускат петролните милиарди на Рияд да компрометират демократичните ценности.

Жената твърди, че саудитското кралство носи пълната отговорност за смъртта на Кашоги, защото тя е настъпила в консулството в Истанбул. Именно годеницата го е чакала пред сградата, където той влязъл, за да получи документи, нужни за брака им, но той така и не излязъл.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган настоя саудитската прокуратура да не се опитва да прикрива който и да е поръчал убийството на журналиста дисидент. По-рано властите в Рияд отказаха да предадат на Турция разследваните по случая.

В същото време върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова днес за независимо разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги с привличане на международни експерти. Това се казва в нейна декларация, разпространена в Женева.

"За да бъде разследването независимо и без влияние на каквито и да са политически съображения, твърде желателно е към него да бъдат привлечени международни експерти при осигуряване на пълен достъп до доказателствените материали и до свидетелите", посочи тя.

В декларацията си Бачелет призовава също така Саудитска Арабия да разкрие къде се намира тялото на Хашоги, като отбелязва, че съдебно-медицинската експертиза и аутопсията са особено важни елементи за разследването на "шокиращо наглото престъпление", извършено в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.