Аксиос набляга на това, че източниците му са пряко свързани с взимането на това решение.

Все още администрацията на американския президент решава как практически да бъде осъществено оттеглянето. Аксиос съобщава, че по подробностите за изтеглянето работи малък екип, който включва ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруйт.

Доналд Тръмп отказа да подкрепи световното споразумение за борба с климатичните промени на срещата на Г-7 неотдавна в Сицилия с аргумента, че има нужда от повече време, за да вземе решение.

След като си тръгна от Италия, той изпрати съобщение в Туитър, в което каза, че тази седмица ще вземе решение за Парижкото споразумение.

Сега Аксиос пише, че се предвижда оттеглянето да бъде завършено или "бавно" - до 3 години - по официален път, формално, или да се излезе от подписания договор на ООН за климатичните промени, което ще е по-бързо, но по-крайно (болезнено) като вариант.

Защо това е важно, се пита Аксиос.

Измъкването от Парижкото споразумение е най-важното нещо, което Тръмп би могъл да направи, за да разнищи климатичното наследство на Барак Обама.

Такова решение обаче ще изпрати войнствен сигнал до останалия свят, че Америка не си поставя като приоритет климатичните промени и заедно с това заплашва да провали цялата сделка.

Фокс нюз също цитираха анонимен източник, който потвърждава оттеглянето от споразумението.

Предварителни реакции

Италианският премиер Паоло Джентилони заяви за отношенията със САЩ: "Имаме коренно различни цели, от които не можем да се откажем, като например по отношение на климата".

Германският канцлер Ангела Меркел побърза да определи евентуално решение в този дух (и обсъждането по въпроса) като "изключително проблемно, да не кажем много незадоволително".

Премиерът на Индия Нарендра Моди заяви, че увреждането на околната среда е "престъпление" пред бъдещите поколения, но не даде конкретен отговор дали ще се придържа към споразумението за климата, ако САЩ се оттеглят от него.

"Нямаме право да увреждаме околната среда за бъдещите поколения. Това от морална гледна точка е престъпление от наша страна", каза индийският премиер.

Споразумението

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат глобалното затопляне, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива.

По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.