Германският парламент отхвърли искането за изпращане на ракети "Таурус" на Украйна.

Германската консервативна опозиция отново не успя да прокара предложението си в Бундестага за изпращане на германски крилати ракети "Таурус" на Украйна, след като мнозинството от депутатите гласуваха днес против него, предаде ДПА.

Общо 690 депутати се включиха в гласуването, като 495 се обявиха "против", 190 гласуваха "за", а петима - "въздържал се". Консервативната парламентарна група на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) има 197 депутати.

Системата "Таурус" се характеризира с голям обсег (до 500 км) и висока прецизност. Оръжието би могло да унищожи руски складове за боеприпаси, защитени командни центрове и ключова военна инфраструктура, намиращи се далеч зад фронтовата линия. Кримският мост, дълъг 19 км, многократно бе посочен за пример. Той свързва континенталната част на Русия и Крим, анексиран от Русия през 2014 г. в разрез с международното право.

Противниците на идеята за изпращане на "Таурус" на Украйна са убедени, че оръжията биха могли да доведат до ескалация на конфликта и да въвлекат Германия във войната.

Германският канцлер Олаф Шолц неколкократно отказа да изпрати крилати ракети с голям обсег на действие в Украйна въпреки молбите на Киев, отбелязва ДПА.

Социологическо проучване също показа, че 2/3 от германците са против изпращането на ракетите на Киев.

Руският парламент от своя страна преди два дни разкритикува обсъждането на доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна от страна на висши офицери от германските ВВС и предупреди за възможна ескалация на конфликта, ако Берлин реши да изпрати този тип оръжие на Киев, предаде ДПА.

Подобен развой на събитията може да доведе до влизане на Германия във войната и Бундестагът трябва да противодейства на това, се казва в публикувано днес изявление на руската Държавна дума.

Германия е обещала в договора "Две плюс четири" от 1990 година, че от "нейната земя ще идва само мир", пише още в текста.

Публикуваният неотдавна разговор между германски офицери и инспектора на военновъздушните сили Инго Герхарц за евентуалното използване на "Таурус" срещу руски цели обаче показва, че тук има опасност, се допълва в изявлението.

"В традициите на хитлеровото Луфтвафе" военният командир "просто е мислил как да прикрие съучастието на германските въоръжени сили в планираните престъпления на киевския режим", допълва Държавната дума.