Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц се очертава като първа политическа сила на изборите в провинция Долна Саксония. Това показват резултатите от екзитполове, оповестени от обществените телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, съобщи БТА. 

Социалдемократите печелят между 32,5 и 33,5 процента от гласовете, а Християндемократическият съюз постигна най-слабите си резултати от над 60 години, получавайки 27,5 процента от вота, предаде ДПА.

Премиерът на провинцията Щефан Вайл от ГСДП се очаква да бъде преизбран на поста.

В същото време "Зелените" успяха почти да удвоят резултата си спрямо изборите през 2017 г. в северозападната провинция и са трети с между 14 процента и 14,5 процента.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" също бележи голям успех, печелейки между 11,5 и 12 на сто от гласовете.

Свободната демократическа партия, която влиза в коалиция със социалдемократите и "Зелените" на държавно ниво, има вероятност да остане под прага от 5 процента, нужни за влизане в парламента на втората по големина провинция в Германия.

Победата на социалдемократите на Олаф Шолц в северозападната провинция Долна Саксония ще има своите последици на държавно ниво, каза премиерът на провинцията Щефан Вайл, предаде ДПА.

"Това не бяха просто местни избори", заяви Вайл днес в столицата на провинцията - Хановер, след като последните прогнозни резултати показват, че партията му е начело.

"Напротив, понякога изглеждаше сякаш другите водеха тайно кампания за избори на федерално ниво. Но в този случай резултатът може би е сигнал до приятелите ни в Берлин: Струва си да се борим", каза той.

На федерално ниво социалдемократите управляват в коалиция със "Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП).

Според Кристиан Линднер, лидер на СвДП, лошите резултати на партията му, около 5 процента от вота, се дължат на участието на партията в държавното управление. СвДП не беше в състояние да подкрепи своя регионален клон в Берлин, каза Линднер, тъй като много от привържениците на партията не подкрепят управляващата коалиция.