Политици от германските коалиционни партньори Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) засилват натиска върху германския канцлер Олаф Шолц да достави на Украйна крилати ракети "Таурус", предаде ДПА.

"Трябва бързо да доставим крилати ракети "Таурус"," заяви заместник-председателят на Бундестага Катрин Гьоринг-Екард от Зелените пред вестник "Зюддойче цайтунг" в публикуван във вторник коментар.

Германия трябва "да се съизмери с това, което сме обещали. А ние сме обещали, че ще предоставим всичко, което можем и от което Украйна се нуждае. "Таурус" е това, което имаме и от което Украйна се нуждае в момента", каза политикът.

Подобно е мнението и на ръководителя на парламентарната група на СвДП Кристиан Дюр.

"Смятам, че би било разумно и правилно да подкрепим Украйна с крилати ракети "Таурус", каза той пред вестника, защото това, от което Украйна се нуждае, е военна помощ, за да се защити от Русия, обясни той.

През месец май миналата година Украйна официално поиска от германското правителство крилати ракети "Таурус". Оръжията могат да поразяват цели на разстояние до 500 км с голяма точност.

В неделя по телевизия A Ер Де украинският президент Володимир Зеленски изрази повторно съжалението си, че Германия не е готова да достави на Украйна крилати ракети "Таурус".

Федералният канцлер Олаф Шолц досега е отхвърлял това искане. В началото на октомври той реши засега да не доставя на Украйна тези крилати ракети, припомня ДПА.

Обединеното кралство, САЩ и други съюзници се съгласиха да започнат да предоставят на Украйна ракети с по-голям обсег едва миналата година. Украинските сили са ги използвали, за да поразяват цели в окупираните от Русия части на Украйна, но не и дълбоко в руска територия заради опасения от ескалация.

Украйна би спечелила войната по-бързо, ако имаше разрешение да стреля с британски и други западни оръжия срещу цели дълбоко в Русия, заяви за Скай нюз командващият украинския флот.

Вицеадмирал Олексий Нейжпапа каза, че ходът на целия конфликт би бил много различен, ако на украинските сили е било позволено да използват западни боеприпаси без ограничения от самото начало.