В рамките на мащабна полицейска операция на територията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са арестувани осем души от държави на Балканите, заподозрени във финансиране на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава вестник "Билд", цитиран от "Фокус".

В акцията са задействани 150 тежко въоръжени полицейски служители, които около 4:00 часа сутринта местно време са обискирали седем къщи в Оберхаузен, които са били обитавани от членове на едно семейство.

Прокуратурата в Есен подозира, че задържаните са част от терористична клетка.

Говорителят на полицията Улрих Фасбендер поясни пред изданието: "Всички членове на семейството са под подозрение, че са събирали средства за терористичната организация "Ислямска държава". Полицията обаче "все още не разполага" с доказателства, че семейството е планирало нападение на територията на Германия.

И осмината арестувани са членове на едно семейство. Те са на възраст между 19 и 58 години, седем от тях имат германски паспорт, но идват от страни Балканите. Един от заподозрените е гражданин на Босна и Херцеговина.

АП и ТАСС съобщават, че според следствието задържаните германски граждани също имат босненски произход.

Уточнява се, че две от жилищата са щурмувани от спецчасти, тъй като властите не са изключили възможността лицата в тях да са въоръжени. Към настоящия момент продължават обиските за търсене на доказателства, оръжия и експлозиви.

Осмината заподозрени в тероризъм трябва да бъдат изслушани пред съда в рамките на деня, след което ще бъде взето решение дали те да бъдат оставени в ареста. Друга информация засега не се предоставя с оглед продължаващото разследване.