Германската армия ще търси кадри в страните от ЕС. Бундесверът има нужда от медицински персонал и специалисти по информационни технологии.

София е реагирала въздържано на поканата. България, както и повечето страни-членки от Източна Европа са обезпокоени от намерението на Бундесвера да вербува кадри сред техните граждани. Само Чехия и Дания са реагирали положително, Франция не е отхвърлила идеята, но не е обещала и подкрепа.

Главният инспектор на германската армия Еберхард Цорн обяви, че Бундесверът има спешна нужда от медицински персонал и Ай Ти специалисти. "Търсим ги и гледаме във всички посоки, включително и към други страни от ЕС", каза той.

Германия вече се е консултирала със страните-членки от ЕС, но повечето са реагирали въздържано. България е показала притеснението си, че заради по-високите заплати в Бундесвера е възможно да има изтичане на кадри, от които самата страна има нужда. Подобни опасения е изразила и Румъния.

В Германия живеят около 530 000 граждани на други страни от ЕС, на възраст между 18 и 30 години, които представляват потенциал за Бундесвера.