Държавите, които продължават да нарушават оръжейното ембарго върху Либия, рискуват да се изложат на нови санкции. Това предупреди днес германският външен министър Хайко Маас по време на посещението си в Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде ДПА.

Той подчерта, че на състоялата се през януари в Берлин международна среща, посветена на кризата в Либия, правителствата са се ангажирали да спазват нарушаваното дотогава ембарго на ООН.

ДПА посочи, че форумът в Берлин бе смятан тогава за пробив в усилията за прекратяване на гражданската война в Либия и за намаляване на външната намеса в нея. Но договореното в германската столица до голяма степен претърпя провал.

"В крайна сметка трябва да можем да разчитаме на всички, които подписаха споразумението в Берлин, да се придържат към подписаното", каза Маас. "Не бих изключил други санкции", добави първият дипломат на Германия.

Преди да пристигне в Абу Даби, Маас беше вчера в Либия, където обсъди с Файез Сарадж, премиера на международно признатото правителство, как да бъде прекратен конфликтът между правителствената армия и силите на военния лидер от Източна Либия генерал Халифа Хафтар.

Сарадж е подкрепян от Турция и Катар, а Хафтар от Египет, Русия и ОАЕ.

Европейският съюз поддържа военноморската мисия "Ирини", която цели да прилага оръжейното ембарго срещу Либия. А Германия, Италия и Франция са подели инициатива за налагането на санкции на физически и юридически лица, които осигуряват доставки на оръжия за Либия по море и въздух. Но досега няма предприети наказателни мерки срещу държави, които пращат оръжия в северноафриканската страна, отбеляза ДПА.

По време на посещението си в ОАЕ Маас изрази надежда, че установените наскоро дипломатически връзки между емирствата и Израел ще допринесат за мира в региона.