Покупката от Турция на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия може да доведе до трудности във "функционалната съвместимост" с другите системи на НАТО, заяви днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, като посъветва властите в Анкара да обмислят още веднъж целесъобразността на осъществяването на този договор, предаде ТАСС.

На този фон федералното правителство би приветствало, ако Турция още веднъж обмисли своето решение в контекста на своите позиции в рамките на трансатлантическия съюз, посочи говорителят.

Зайберт напомни, че дадената тема вече дълго време се обсъжда в рамките на НАТО. По думите му Берлин следи развитието на събитията.

Защо САЩ са против Турция да купи ракетите

Турция и Съединените щати имат разногласия във връзка с решението на Анкара да се сдобие с руските системи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в системите на НАТО. Вашингтон казва, че подобна стъпка ще застраши ролята на Анкара в създаването на бойните самолети Ф-35 на Локхийд Мартин, които според американците ще бъдат компрометирани от системите С-400.

Турция има срок от две седмици да се откаже от сделката за С-400 с Русия, защото в противен случай САЩ ще я изключат от програмата за Ф-35 и ще й наложат санкции, съобщава турският в. "Сьозджу", позовавайки се на американската телевизия Си Ен Би Си.

Според телевизионния канал Турция трябва да вземе решение до края на първата седмица на юни. Информацията се базира на източници, чиято самоличност не е огласена. Ако Анкара все пак не се откаже от сделката си с Москва, може да бъде изправена и пред санкции от страна на НАТО, предупреждават още източниците.

"Страните от НАТО трябва да разполагат с оборудване, което се съчетава с военните системи на НАТО. Руските системи не могат да отговорят на тези стандарти. Подчертаваме, че ако Турция не анулира сделката за С-400, тя ще се сблъска с много сериозни и негативни последици", предупреждават американски представители.

Как отговаря Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на среща миналата седмица с председателя на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко, че Турция ще изпълни договора за купуване от Русия на зенитно-ракетните системи С-400. В разговора Ердоган е казал, че на Турция се оказва безпрецедентен натиск по въпроса, но че страната възнамерява да изпълни подписаното споразумение.

Какво отговори Москва след натиска от САЩ

Кремъл осъди като недопустим натиска на САЩ върху Турция да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400, предаде ТАСС.Информацията се базира на източници, чиято самоличност не е огласена.

"Отнасяме се към това крайно негативно. Смятаме подобни ултиматуми за недопустими", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос за информацията на Си Ен Би Си.

Според Песков Москва се придържа към многократните изявления от ръководството на Турция, включително президента Реджеп Тайип Ердоган, че сделката за С-400 е свършен факт и ще бъде изпълнена.