Американски конгресмени (демократи и републиканци) внесоха в Камарата на представителите на американския Конгрес резолюция с призив за налагане на санкции спрямо Турция в случай, че Анкара купи от Русия зенитно-ракетните системи С-400, предаде ТАСС.

Групата конгресмени внесе резолюцията с искане "за цялостно налагане на санкции" спрямо Турция в рамките на закона за противодействие на противници на Америка чрез санкции (CAATSA), както и с искане за изключване на страната от програмата за разработването на най-новите американски изтребители бомбардировачи Ф-35, съобщи снощи пресслужбата на комисията по външни работи в Камарата на представителите.

Турция е наш съюзник отдавна, но тя стои пред конкретен избор. Ако Анкара купи руските зенитно-ракетни системи, САЩ ще трябва незабавно да наложат санкции и да изключат Турция от програмата за Ф-35. Турция трябва да направи избор: да бъде партньор на Русия или на съюзниците си в НАТО. Надявам се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да направи правилен избор. От това зависи бъдещето на нашия съюз, заяви един от съставителите на резолюцията Майкъл Маккаул.