Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че руските зенитни ракетни системи С-400, които Турция възнамерява да купи, по никакъв начин не са свързани с безопасността на НАТО, САЩ и изтребителите пето поколение Ф-35, които Анкара се надява да получи от Вашингтон, предаде ТАСС и БТА.

Ердоган обяви това на митинг в Диарбекир снощи, излъчен по телевизия ТРТ. "Причините, поради които купуваме тези системи са очевидни", посочи Ердоган.

Той подчерта, че условията за използването на руските С-400 също не се крият.

Президентът изрази надежда, че проблемите между Анкара и Вашингтон заради закупуването на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) от Русия ще се решат така, както е станало и по други теми.

Говорителят на Пентагона Чарлс Съмърс заяви пред журналисти, че Турция ще се сблъска със сериозни последствия във военните отношения между Вашингтон и Анкара, ако получи С-400. Той подчерта, че решението на Турция да се сдобие с руска отбранителна система "би означавало, че тя няма да има достъп до Пейтриът и Ф-35".

По-рано тази седмица командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Къртис Скапароти заяви, че ще препоръча на САЩ да не продават самолети Ф-35 на Турция, ако Анкара продължи с плановете си да купи руска зенитно-ракетна система.

Държавният департамент одобри през декември продажбата на ракетна система Пейтриът на стойност 3,5 милиарда долара на Турция. Доставката на изтребители Ф-35 в Турция е отложена, докато преговорите за С-400 продължават.