От днес за пръв път в районите по границата между двете държави заедно работят служители на федералните полиции на Германия и Австрия, както и на регионалната полиция на Бавария. Федералните полицейски служби на Германия и Австрия планират да работят заедно и на прохода Бренер в Алпите, който свързва Австрия и Италия. След три месеца се очаква да бъде направен преглед на съвместните операции.

"С тези проверки искаме да осуетяваме навреме опасното и незаконно влизане чрез укриване в товарни влакове, както и да не допускаме нещастни случаи", заяви говорител от централата в Мюнхен на баварската полиция, цитиран от ДПА и БТА.

"Мигрантите продължават да излагат себе си на опасност и да си играят с живота си", добави той.

В повечето случаи мигрантите пътуват между или върху ремаркетата на камионите, които преминават през прохода Бренер, превозвани на товарни влакове. Полицията в Мюнхен заяви, че през 2017 г. е открила в товарни влакове 1000 бежанци.

Броят на хората, опитващи по нелегален начин да влязат в Германия от Австрия, изглежда намалява: през 2017 г. такъв опит са предприели 14 600 души, от които 7200 са били върнати; за първите четири месеца на 2018 г. броят им е 3800, от които на 2100 е било забранено да влязат в Германия.

Ръководителят на групата за убежище, миграция и човешки права в министерството на вътрешните работи на Австрия Петер Вебингер междувременно предупреди, че в момента възниква нов мигрантски маршрут - "маршрут на джамиите", в който джамии по пътя оказват подкрепа на движещите се по маршрута мигранти, съобщи Танюг. Новият балкански маршрут, който възниква в момента, минава през Албания, Черна гора или Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Скандал в Германия

Хиляди служители на германската правителствена агенция за обработка на заявленията за предоставяне на убежище теоретично са се възползвали от слабости в сигурността на системата за електронна регистрация, за да манипулират данни. Това е станало по време на наплива от над 1,6 млн. мигранти в страната преди 2 г.

Вътрешна проверка на 4568 решения по молби за убежище установи, че клонът на Федералната служба за миграцията и бежанците (БАМФ) в Бремен редовно и съзнателно е пренебрегвал юридическите регулации и вътрешните правила.

Контрольорите са установили, че почти половината от работещите в агенцията са имали достъп до системата "Марис" и възможност да внасят големи промени в досиетата. Възможно е било също да се отменят насрочени изслушвания по заявления за убежище и те да бъдат подменяни с въпросници. Според вестник "Тагесшпигел", който се позова на доклад от вътрешен одит в БАМФ, право на достъп до файловете трябва да има ограничена част от персонала на агенцията, но на практика с достъп са разполагали 3800 служители.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" призова за парламентарно разследване на миграционната политика на канцлера Ангела Меркел след скандала за неправомерно предоставяне на убежище.