Германия е предложила на неформалното заседание в Прага на министрите на външните работи на страните от ЕС мерки, които да бъдат включени в осмия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от ДПА и БТА.

Бербок, която говори в кулоарите на срещата, не даде подробности. По всяка вероятност обаче Германия ще настоява за въвеждане на международен таван на цените на руския петрол, отбелязва ДПА.

Един от начините да бъде принудена Русия да продава петрола си на по-ниски цени на големите вносители, като Индия, е чрез налагането на санкции срещу застрахователните компании, предлагащи услугите си на превозвачи, които транспортират петрол на цена над фиксираното максимално равнище. Това не само ще намали цените на петрола на световния пазар, но също така ще спре осигуряването на допълнителни средства за руската военна машина от високите цени на енергоносителите.

Германската външна министърка подчерта колко е важно да се направи така, че всички санкции, които ЕС реши да наложи, да може да бъдат прилагани за дълъг период от време, ако е необходимо.

Германия не е склонна да подкрепи пълно ембарго върху руските енергоносители, твърдейки, че подобна политика би навредила много повече на икономиката на Европейския съюз, отколкото на руската.

Седемте пакета със санкции, одобрени до този момент от Европейския съюз, включват финансови наказателни мерки, забрана на вноса на злато и въглища, както и ограничения за износа на технологии и военно оборудване за Русия, припомня ДПА.