Нидерландският град Хага каза днес, че ще поиска временно изключение от санкциите на Европейския съюз срещу Русия, предаде Ройтерс.

Съгласно санкциите на ЕС срещу Москва, наложени след руското нахлуване в Украйна, правителствата и други обществени субекти трябва да прекратят съществуващите договори с руски компании до 10 октомври.

При тази ситуация Хага трябва да намери нов доставчик на газ на мястото на компанията "Газпром", с която градът има договор.

Градските власти заявиха, че са провели конкурс в ЕС през юни и юли, но не са успели да привлекат възможни доставчици.

Според заместник кмета Саския Бруйнес индивидуалните разговори с доставчици със сигурност ще доведат до споразумение, но не и преди крайния срок на 10 октомври.

"Ще поискаме изключение за сегашното ни споразумение до 1 януари 2023 г., за да гарантираме безопасността на доставките и да улесним преговорите", заяви тя в писмо до градския съвет.

Бруйнес изрази увереност, че искането ще бъде удовлетворено, след като градът е изпълнил условието да проведе навременен конкурс без положителен резултат, съобщи БТА.

По думите й обаче евентуален нов договор, който трябва да влезе в сила от 1 януари, ще бъде значително по-скъп от сегашното споразумение с "Газпром".

Хага е една от многото общини в Нидерландия, които имат енергийни договори с "Газпром", но е първата, която заявява намерение да поиска изключение от санкциите.