ЕС обсъжда налагането на санкции срещу Турция заради сближаването ѝ с Русия, съобщи в. "Файненшъл Таймс".

Шестима западни чиновници са заявили пред изданието, че са обезпокоени от обещанието на турския и руския лидер да разширят търговското и енергийното сътрудничество след четиричасовата им среща в Сочи.

Тримата европейски служители са заявили, че ЕС все още не е провел дискусии по този въпрос. Според тях официално решение на ЕС за санкции срещу Турция ще бъде предизвикателство, като се имат предвид разногласията по този въпрос в рамките на блока.

Вашингтон неведнъж е предупреждавал, че ще удари страните, които помагат на Русия да заобикаля санкциите, с "вторични санкции", насочени към нарушения извън правната юрисдикция на САЩ, припомня "Файненшъл Таймс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че без сериозни проблеми продължава изпълнението на истанбулските споразумения за създаването на зърнен коридор и износ на селскостопанска продукция от Украйна, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Осигурихме възможността за реализиране на споразуменията за създаването на зърнен коридор. По този начин допринесохме за осигуряването на безопасността на доставките на храни в период, в който светът се намира на прага на продоволствена криза, посочи турският лидер.

Той отбеляза, че Анкара още от самото начало полага усилия за разрешаването на украинската криза чрез диалог и ще продължава да действа по този начин "въпреки усилията на някои страни, които искат конфликтът да продължава".

Ердоган за пореден път каза, че в най-скоро време Турция "ще прочисти Северна Сирия от терористи", като потвърди плановете на Турция за създаването на 30-километрова зона за сигурност в Сирия (край границата с Турция).

Решително ще продължим борбата си срещу тероризма. Надявам се, че в най-скоро време ще прочистим последния район в Сирия, където се укриват бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), каза турският президент.

Турция няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО, докато двете страни не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации, заяви още турският президент.

Изразихме ясно позицията си на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Членството в НАТО на държави, в които членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) свободно се разхождат по улиците, вреди на ценностите на алианса. По отношение на Финландия и Швеция се придържаме към решителна и ясна позиция. Докато не спазят обещаното от тях, Турция няма да одобри членството на двете страни в НАТО, каза Ердоган, който говори в Анкара на среща с турските посланици.

Ердоган съобщи през май, че Турция ще започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на ПКК.