Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море ще бъдат неизползваеми завинаги след подозрения за саботаж, пише "Тагесшпигел".

Ако те не бъдат ремонтирани бързо, в тръбопроводите ще навлезе много солена вода, която ще ги разяде, пише изданието, като се позовава на източник от правителствените кръгове.

Междувременно кризисният екип на Федералното министерство на външните работи също се занимава с инцидента, а няколко федерални министерства и канцлерството обсъждат последствията.

Като първа стъпка Федералната полиция ще засили контрола си върху германските териториални води, а нейните кораби ще следят по-отблизо съответните маршрути на критичната инфраструктура. Освен това федералните провинции трябва да засилят защитата на крайбрежните зони на Северно и Балтийско море. Съществува и загриженост относно сигурността на терминалите за втечнен газ, които се изграждат в момента, както и на подводните и телекомуникационните кабели.

Подобно на Еврокомисията, германските органи за сигурност и службата за външно разузнаване BND предполагат, че става дума за саботаж.

Експерти и правителствени кръгове смятат, че поради сложността на атаката тя може да бъде извършена само с участието на държава. Спекулациите сочат към Русия, въпреки че мотивът е неясен.

Една от версиите е, че водолази може да са поставили експлозиви на двете тръби на "Северен поток 1" и на една от двете тръби на газопровода "Северен поток 2", който все още не е в експлоатация.

Според информация на "Тагесшпигел" фактът, че течовете са огромни и скоростта на спадане на налягането е съответно висока, говори за целенасочено взривяване.

Освен това между трите места, където са възникнали течовете, има чувствително разстояние. Размерът на течовете означава, че в тръбопроводите може да попадне изключително голямо количество солена вода.

Макар че наскоро газът по "Северен поток 1" вече беше спрян, а "Северен поток 2" не беше пуснат в експлоатация заради руската инвазия в Украйна, случаят повдига нови въпроси за енергийната сигурност в Германия и Европа. След предполагаемите атаки цените на природния газ отново се повишиха.

Един от бенефициентите на високите цени е Русия и нейният президент Владимир Путин; в същото време Русия е понесла щети за милиарди заради скъсаните тръбопроводи. Тъй като само едната тръба на "Северен поток 2" е останала неповредена, тя е готова за експлоатация. Чисто теоретично Русия би могла да предложи доставки на газ по този начин, но германското правителство вероятно ще го отхвърли.

Сега Германия се опитва да анализира допълнително ситуацията заедно с датските и шведските власти, но е много трудно да се извършат разследвания на дълбочина 70-80 метра. Германските териториални води се контролират от Куксхафен от съвместния Ситуационен център "Море" на Федералната полиция и бреговата охрана на провинциите. От датска страна в сряда беше заявено, че разследването в морето може да се проведе едва след една или две седмици. Също така поради съображения за сигурност.

Междувременно министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек (Зелени) призна опасността от нови саботажи. "Разбира се, критичната инфраструктура е потенциална цел", каза той.

ЕС заплашва с твърда реакция - но срещу кого?

Европейският съюз също смята, че вероятната причина за течовете от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е саботаж, и заплаши да предприеме контрамерки.

"Цялата налична информация показва, че изтичането е резултат от умишлено действие", заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел от името на 27-те държави членки. Всяко умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура ще бъде "посрещнато със силен и съвместен отговор", каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече говори за "саботаж" във вторник след разговори с датския министър-председател Мете Фредериксен. Сега е изключително важно да се разследват инцидентите, за да се получи "пълна яснота" за случилото се и предисторията, написа Фон дер Лайен в Twitter.

"Всяко умишлено нарушаване на действащата европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-сериозната възможна реакция", предупреди председателят на Комисията. Фредериксен заяви също, че датското правителство предполага "умишлени действия".

Вчера полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви подозренията си, че Русия умишлено е повредила газопровода "Северен поток". Москва отхвърли обвиненията.

Кремъл твърди, че обвиненията срещу Русия във връзка с извънредната ситуация по "Северен поток" са абсурдни, но очаквани: "Съвсем предвидимо, а също и предвидимо глупаво и абсурдно е да се правят такива версии".

"Русия, както и Европа, няма интерес от тази извънредна ситуация. Ние загубихме маршрута си за доставка на газ за Европа. - Случващото се с тръбопроводите е "голям проблем" за Москва, тъй като и двете нишки на "Северен поток 1" не работят, а газът от "Северен поток 2", който освен всичкото беше предназначен за вътрешно потребление, изтича във въздуха", каза Песков.

Той припомни изявленията на американския президент Джо Байдън от началото на февруари, в които той обеща да се отърве от "Северен поток 2": "Какво е имал предвид американският президент, не знаем". В същото време САЩ са "много, много заинтересовани от по-нататъшни "супер печалби" от доставките на газ за Европа, каза още Песков.

Междувременно стана известно, че норвежката полиция е засилила мерките за сигурност около петролните и газовите съоръжения в страната след предполагаемия саботаж на "Северен поток".