Коментарите на Димитрис Цанакопулос бяха направени броени часове, след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак, предаде електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус".

Не се съобщава за пострадали. Гръцкият кораб „Гавдос" е понесъл щети и понастоящем се работи за отстраняването им. Източници от Министерството на отбраната в Атина разкриват, че „Гавдос“ е бил неподвижен във водите край островната група, когато турският кораб се е забил в него.

Инцидентът се случи късно в понеделник вечерта, малко след като турските военни кораби възпрепятстваха сондажен кораб на италианския енергиен гигант ENI от проучвания в Блок 3 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

В тази връзка Атина обвини Ердоган, че подхранва напрежението в региона.

В интервю за радиостанцията „Алфа 989“  говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос подчерта, че Атина отбелязва „засилваща се турска провокативност, която сериозно ни безпокои" и  ще „защити суверенните си права“.

"Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкия регион" каза говорителят на гръцкото правителство.

"С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", допълни Цанакопулос и подчерта, че държавата следи отблизо ситуацията.

Гръцкото външно министерство изтъкна, че патрулирането на гръцкия кораб е финансирано от Европейския съюз с цел наблюдение на гръцките и европейските морски граници и привика турския посланик в Атина заради кризата около двойката скалисти островчета Имия/Кардак.

Турската страна е отхвърлила протеста, изразен пред нея от гръцките власти, отбелязва, съобщи турската частна телевизия НТВ

Спорът за собствеността върху двойката острови доведе Гърция и Турция на ръба на война през януари 1996 г.

На 17 януари турски патрулен кораб, извършвал опасна маневра в Егейско море, се блъсна в плавателния съд "Никифорос" на гръцкия военноморски флот край същите острови.