Това предупреди днес еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, подчертавайки, че за Атина "няма план Б", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
"Няма План Б за предотвратяване на неплатежоспособност. Призовавам гръцките ръководители да поемат своята отговорност", подчерта Оли Рен.

Дългосрочната програма (2012-2015 г.), чиито детайли бяха договорени миналата седмица между правителството и международните кредитори, предвижда икономически мерки на стойност 28,4 милиарда евро и 50 милиарда евро постъпления от приватизация. Одобряването й от парламента трябва да стане до четвъртък, което за страната е неотменимо условие, за да получи свежи пари от ЕС и МВФ (транш от 12 млрд. евро), от които се нуждае за погасяване на дълговете си.

"Единственият начин да не се стигне до неплатежоспособност е парламентът незабавно да одобри ревизирания икономически план", подчерта в съобщение еврокомисарят.

Напрежение в Гърция

Днес и утре гърците протестират и стачкуват в цялата страна, докато депутатите обсъждат в парламента средносрочната икономическа програма за спасяването на страната. Денят започна с остри дебати в парламента и напрежение по площадите срещу строгите икономически мерки, които предлага правителството, предаде БНР.

Лидерите на дясната опозиция са категорични, че няма да подкрепят кабинета в Атина въпреки риска от спиране на държавните плащания до месец. Депутатите на комунистическата партия вече напуснаха парламентарната зала и протестират заедно с демонстрантите.

Резервни решения?
Европейските финансови институции са съставили план за удължаване на падежа на значителна част от гръцкия държавен дълг до 30 години, след като кредиторите се обединиха около предложението на Франция за прилагане на модела на Брейди облигациите, използвани за спасяването на Латинска Америка преди 22 години, пише в. "Файненшъл таймс" в електронното си издание, цитиран от БТА. Около 50 представители на банковия и застрахователния сектор, повечето от Франция и Германия, се срещнаха вчера в Рим, за да обсъдят предложението на френски банки за доброволно удължаване на матуритета на половината от дълга през следващите три години чрез нови 30-годишни облигации.
Френската банка Бе Ен Пе (BNP) е най-големият самостоятелен държател на гръцки облигации на стойност 5 милиарда евро, уточнява изданието.

Агенции съобщават и за резервен план - ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ) самостоятелно и без участието на Международния валутен фонд (МВФ) да предоставят кредит на Атина.