Намерението за бонус към Гърция било отразено в документ, за който било постигнато споразумение между страните членки на еврозоната в понеделник по време на телеконферентна връзка на работната група на Еврогрупата, твърди агенцията.

Ройтерс твърди, че информацията е потвърдена от три източника и че са видели документ, доказващ плана за подготовка на еврозона без Гърция..

Страните членки на еврозоната са се споразумели на тайно съвещание всяка от тях да подготви план за неразпространение на кризата, ако Гърция реши в крайна сметка да напусне общия валутен съюз, съобщиха следобяд и гръцки медии, цитирани от БТА.

"Гръцкото министерство на финансите категорично опровергава статиите, според които при телеконференция (днес) в рамките на Еврогрупата е поискано членовете на еврозоната да подготвят планове за евентуално излизане на Гърция от еврозоната", се казва в комюнике на министерството, публикувано по-късно.

Нищо не е подготвено досега на равнище еврозона, поради опасения да не изтече информация, твърди един от източниците на Ройтерс. В документа са описани загубите на всяка страна при такъв сценарий, като те са най-големи за самата Гърция.

Вестник "Файненшъл таймс" дори твърди, че банковата система на Гърция ще бъде подкрепена от извънредна ликвидна помощ на стойност 100 млрд. евро, а може и повече, която ще бъде осигурена от централната банка на страната чрез тайно одобрение от Европейската централна банка.

Гръцките медии цитират още публикацията в германския в. "Цайт", според която Европейската централна банка е създала кризисна група, за да бъде управляван процесът на евентуално излизане на Гърция от еврозоната след състоялите се в страната парламентарни избори на 6 май, които не можаха да излъчат правителство и които ще бъдат повторени на 17 юни.

Ръководителят на групата Йорг Асмусен, германският директор на Европейската централна банка, казал, че ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от еврозоната, а подобна група е създала и германската централна банка - Бундесбанк. Представител на Европейската централна банка опровергал обаче твърдението за наличие на такива планове. "Никога не сме обсъждали официално такова излизане, може би е имало някакви неофициални дебати на членове на съвета, но извън него", казал Андерс Липсток, член на управителния съвет на ЕЦБ, пред агенция Блумбърг.

Политиците и икономистите не би трябвало да описват сценарии за излизане на Гърция от еврозоната, което представлява "опасен и неизвестен път", а тъкмо обратното, да говорят за начините за изваждането й от кризата, призова по-рано днес генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, цитиран от Франс прес.

Подобна позиция зае и редседателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той изрази "силно желание" Гърция да остане член на еврозоната, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. В писмена декларация след среща с гръцкия премиер Панайотис Пикраменос в рамките на започващия днес  Европейския съвет в Брюксел Барозу посочва, че еврозоната е проявила безпрецедентна солидарност към Гърция и нейния народ, като е поела ангажимент да запази финансовата подкрепа за нея, колкото е необходимо, при условие че тя изпълни ангажиментите си.

"Ние трябва да настояваме, че се опитваме да избегнем сценария за излизане на Гърция, но това не означава, че не се подготвяме за тази възможност. Вярвам, че много страни имат своите извънредни планове за неща, които искат да избегнат на всяка цена, като терористични атака и да твърдим, че нямаме такъв план, ще е безотговорно", заяви обаче белгийският финансов министър Стевен Ванакере, цитиран от Ройтерс.

Снощи изказване на бившия премиер на Гърция Лукас Пападимос пред агенция Дау Джоунс Нюзуайър, което беше прието като потвърждение, че има подготовка за излизане на Гърция от еврозоната, предизвика смут на пазарите.

Един трилион евро би струвало напускане на Гърция, изчисли миналата седмица "Гардиън". Друг план предвижда паралелно въвеждане на нова валута - гевро.

Днес еврото падна под 1,26 долара за първи път от лятото на 2010 година. В САЩ Дау Джоунс падна до най-ниското си ниво от януари 2012 г., предаде Блумбърг, като уточнява, че тревогите за Гърция са изтрили 1 трилион долара от стойността на акциите в САЩ този месец.