Гръцките власти удължиха до 8 март строгия локдаун, наложен в областта Атика, в която се намира столицата Атина. Това става след като дневният брой на новозаразените остана над 1 000, а интензивните отделения, лекуващи пациенти с COVID-19, наближават предела на капацитета си, съобщава в. "Катимерини".

Същите ограничения остават в сила на остров Калимнос, солунското предградие Евосмос, остров Евбея, областите Ахая и Аркадия на полуостров Пелопонес.

Локдаунът, включващ затваряне на търговията на дребно, фризьорските и козметичните салони, както и преминаване към дистанционно обучение на всички ученици, беше въведен на 11 февруари.

Националната служба за обществено здраве съобщи, че през последното денонощие са потвърдени 1 790 нови случая на коронавирус и 29 починали, а 371 пациенти са на респиратори. От началото на пандемията в Гърция са потвърдени общо 188 201 случая, а 6 439 души са починали.

Триседмична пълна блокада на Париж ще предложат местните власти на френското правителство заради скок на броя на заразени с коронавирус.

Премиерът на Франция Жан Кастекс уточни, че се обмислят допълнителни мерки като локдаун през уикендите за столицата и още 19 региона.

Ако бъдат приети, новите мерки ще влязат в сила от 6 март.

Блокада за събота и неделя беше наложена на Дюнкерк и Ница заради по- високия брой случаи.