Гърция опроверга днес информации в американския в."Ню Йорк таймс" за съществуване на таен център за задържане на мигранти на границата с Турция, предаде АФП. Според информациите става дума за център за задържане, а след това експулсиране на мигрантите, пристигнали на гръцка територия след решението на Турция да отвори границите си. Според вестника този център е една от тактиките, които Гърция използва, за да поречи на повторение на мигрантската криза от 2015 г.

Няма таен център за задържане в Гърция, заяви гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас. Всичко, което засяга контрола на границите или включващо сигурността, е прозрачно. Конституцията, гръцкото право и европейските правни норми са в сила, добави той.

Няма нищо скрито, изтъкна правителственият говорител. Ако "Ню Йорк таймс" е информиран за това, не виждам как център за задържане като този би могъл да остане таен, добави той.

Вестник "Ню Йорк таймс" уверява днес, че е потвърдил съществуването на лагера чрез сателитни снимки, след като е интервюирал сириец, върнат в Турция, който е съобщил, че е бил задържан в този лагер, близо до село Порос в Североизточна Гърция.

Атина винаги е опровергавала, че връща в Турция задържаните мигранти. Гръцки правителствен източник уверяваше миналата седмица, че "няма принудителни връщания". Правителството "възпрепятства влизането, това е съвсем различно", заяви този източник пред АФП.

Журналисти от АФП видяха по протежение на границата гръцки войници с качулки, качващи мигранти във военни коли. Някои бежанци се намираха също в камионетки без регистрационни номера.

Хиляди мигранти се устремиха към границата с Турция, която минава по река Еврос /Марица/, след като Анкара обяви на 28 февруари, че отваря границите си за всички кандидати за убежище, желаещи да достигнат до Европа. Десетки успяха да преминат реката и на влязат на гръцка територия.

На въпрос миналата седмица за съдбата на мигрантите, задържани на гръцка територия, гръцкият министър за миграцията отказа коментар. На терена полицаите и военните отказаха да посочат дестинацията на тези задържани лица.

Жители и хора, които са прекарали известно време на границата миналата седмица, потвърдиха обаче тази незаконна практика за принудително връщане.

По-рано "армията искаше от нас да отвеждаме мигрантите от другата страна /на границата/. Сега го правят самите те", казва жител, пожелал анонимност.

Гръцкото правителство отново опроверга твърденията в края на миналата седмица на група за подкрепа на мигрантите, според която пакистанец е бил убит при стрелба от гръцката страна на границата.

Нашият приятел Мухамад /Гулзар/ бе убит в сряда, само защото беше мигрант, написа във Фейсбук групата за подкрепа Сити Плаза. Куршумът беше изстрелян от оръжие от гръцката страна, посочи групата в съобщение.

Що се отнася до починалите и ранените, ние категорично отрекохме, че е имало такива, най-малкото от гръцка страна. И ще продължим да го правим, заяви днес Стелиос Пецас.

Това е дирижирано от турската пропаганда и фалшивите новини. Представете си, ако е имало жертви, нямаше ли да ги видите?, попита гръцкият правителствен говорител журналистите.

Междувременно електронното издание на гръцкия в. "Катимерини" съобщи днес за засилване на агресивното поведение на турснките специални сили на границата.

Турските специални сили по поречието на река Марица на границата с Гърция

Снимка: АР/БТА

 

Стрелят по гръцка военна кола

Служители на турските специални сили са стреляли срещу гръцко превозно средство, което се е намирало от гръцката страна на границата, съобщаха "Катимерини". Изданието отбелязва, че инцидентът е доказателство за засилване на агресивното поведение от страна на турските сили за сигурност както в Егейско море, така и по сухопътната граница, минаваща по река Еврос (Марица).

Това не е първи подобен случай, включващ стрелба от страна на турските сили срещу гръцки войници. При инцидент по-рано тази седмица гръцки граничар, извършващ нощен патрул, попадна под обстрел, идващ от турската страна на границата, посочва вестникът.

Гръцката полиция е под тревога заради възможен масов наплив на нелегални мигранти, подпомагани от Турция, през сухопътната граница, след като не бе постигнато решение в разговорите между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и официалните представители на ЕС в Брюксел в понеделник във връзка с мигрантите.