Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес очакването Атина и Анкара да направят необходимото за успокояване на обстановката по гръцко-турската граница. По нейните думи насрочената за тази вечер среща с турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел е началото на по-широк диалог с турската страна, предава БТА. 

"Отчитаме, че Турция полага големи усилия за мигрантите, но е ясно, че това, което стана миналия уикенд, не може да се повтаря", заяви Фон дер Лайен по повод решението на Анкара да освободи пътя пред онези, които желаят да достигнат ЕС.

Фон дер Лайен призова Турция да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница. Последните събития по гръцко-турската граница показват, че турската страна може на своя глава да отвори вратите, добави тя на пресконференцията.

Фон дер Лайен настоя, че Гърция също следва да изпълнява задълженията си по охрана на европейската граница и за предоставяне на възможност за подаване на молби за убежище. Тя добави, че в насрочения за довечера разговор с Ердоган, чийто домакин ще бъде председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ще бъде обсъдена и обстановката в Сирия.

Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата, заяви Фон дер Лайен на пресконференция по повод първите й 100 дни като председател на Еврокомисията.

Тя каза, че осигуряването на правото на убежище, подкрепата за Гърция и Турция, а също преместването на хора, особено непълнолетни, които са блокирани на гръцките острови, в континенталната част на Европа, са също незабавна необходимост.

Преди 100 дни водещите теми бяха съвсем различни, припомни днес Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че в края на миналата година са били водещи въпросите за това дали евродепутатите ще съберат необходимото мнозинство, за да назначат новата комисия, дали Великобритания ще изпрати свой еврокомисар. Споразумението с Турция за миграцията тогава не беше под въпрос, посочи Фон дер Лайен и подчерта, че последните събития на турско-гръцката граница са предизвикани по политически причини.

На срещата с Реджеп Тайип Ердоган се очаква европейските ръководители да призоват Турция да спазва споразумението за миграцията от 2016 г. На свой ред турският президент вероятно ще поиска нова финансова помощ.