Кабинетът на Виктор Орбан обяви извънредно положение в Унгария с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. В страната има регистрирани 13 случая, а по-рано властите забраниха и влизането в страната на неунгарски граждани от Италия, Южна Корея, Иран и Китай, допълни Ройтерс.

Ръководителят на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заяви, че правителството е взело решение за извънредно положение по предложение на вътрешния министър и оперативния борд за борба със заразата.

Гуляш каза още, че всеки, който разпространява слухове или нарушава карантината ще бъде преследван от закона. Всички наредби, свързани с карантините, които ще изтекат в близките дни, ще останат активни по време на извънредното положение. 

Освен това Унгария ще преустанови спазването на Шенгенските споразумения и ще въведе гранични проверки по границите си със Словения и Австрия. Всички влакове, автобуси и полети от тези страни ще бъдат спрени, считано от 11 март.

Правителството забрани и всички събития на закрито, на които присъстват повече от сто души, както и тези на открито, на които се очаква да присъстват повече от 500 човека. Освен това се очаква от 12 март да бъдат затворени и университетите.

Засега, каза Гуляш, училищата ще останат отворени, но това може да се промени в близкото бъдеще. Той допълни, че доколкото е известно, вируса не засяга сериозно здравето на децата, а затварянето на училищата може да предизвика проблеми с образованието им и да стане причина за повтарянето на цяла година