Гърция и Турция продължават информационната война във връзка със ситуацията с бежанците и мигрантите на турско-гръцката граница. Според Анкара гръцки военен е използвал бойни патрони срещу хора, опитали се да се прехвърлят на гръцка територия. Атина отрече обвинения.

Директоратът по комуникациите към турското президентство разпространи вчера привечер видеозапис, в който твърди, че се вижда как гръцки граничар стреля с бойни амуниции.

Гърция отрече твърденията.

За момента достоверността на изявленията на нито една от двете страни не може да бъде потвърдена със сигурност.

Междувременно гръцките власти разпространиха клип, който според тях показва, че турска бойна машина се опитва да разруши част от граничната ограда с помощта на въже.

Според турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу над 140 000 души са напуснали Турция. По думите му това е "само началото", тъй като миналата година Турция е заловила 450 000 нелегални емигранти, но в момента зимата е мека и на места дълбочината на р. Марица е спаднала на 40-50 сантиметра и реката дори може да се преброди пеш.

По гръцки данни за целия период от 29 февруари до вчера, 7 март, са били предотвратени около 40 000 опита за незаконно влизане в страната и са били извършени общо 280 ареста на хора, които са успели да проникнат на територията на Гърция.