Външните министри на Гърция и Македония се срещнаха днес в присъствието на пратеника на ООН Матю Нимиц в опит да преодолеят различията си в датиращия от десетилетия спор за името на бившата югославска република преди срещата на върха на ЕС идната седмица, съобщи "Ройтерс". 

Спорът започна през 1991 г., когато Македония се откъсна по мирен начин от бивша Югославия, обявявайки своята независимост под името Република Македония. 

Гърция, която има своя провинция наречена Македония, поиска от съседката си да промени своето име и да премахне "иредентистките" забележки в македонската конституция, която според Гърция трябва да бъде променена. 

Спорът блокира стремежа на Македония да се присъедини към ЕС и НАТО. 

"Намираме се в много деликатна фаза, решаваме едни от последните останали различия", заяви македонският външен министър Никола Димитров ден преди срещата с гръцкия си колега и посредника на ООН Матю Нимиц. 

За 11 месеца успяхме да станем много близки на лично ниво, каза Димитров пред репортер в кулоарите на среща на балканските външни министри в Гърция вчера. "Ако можем да постигнем този пробив, за по-малко от 11 месеца, вероятно за 11 седмици, ще има огромно облекчение", каза Димитров. 

Срещата в курорт източно от Атина се провежда пет дни преди срещата на върха в София ЕС - Западни Балкани, където се очаква и премиерите на двете страни да обсъдят въпроса. 

И двете страни виждат тази година възможност за решат проблема. Гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява да реши въпроса, за да получи повече политическо влияние в Европа и в същото време да увеличи популярността си в страната, за която много гърци смятат, че дълговата криза и трите големи спасителни плана са компрометирали нейния суверенитет. 

Македонският премиер Зоран Заев, който дойде на власт преди една година, иска да ускори присъединяването на страната към ЕС и НАТО, за да увеличи международната подкрепа за крехката си коалиция. 

Гърция заяви, че компромисът може да включи съставно име с географско или хронологично определение, с което страната ще бъде известна във всички международни институции - така нареченото име "erga omnes". Като възможни имена се посочват Горна Македония или Северна Македония.