Германското правителство съобщи, че е сключило споразумения с Гърция и Испания да връщането в тях на мигрантите, регистрирани в тези страни, предадоха световните агенции. АФП отбелязва, че това е крачка към потушаването на огнището на конфликт, образувало се в крехката коалиция на канцлера Ангела Меркел.

"Гърция и Испания са готови да приемат мигрантите, които в бъдеще бъдат идентифицирани от германските власти на германско-австрийската граница, които имат регистрация в системата "Евродак"* за горепосочените две страни", съобщава германското правителство.

Канцлерът Ангела Меркел каза, че Гърция и Испания са изразили готовност да им бъдат връщани регистрирани при тях мигранти, пристигащи в Германия.

Меркел обяви това след срещата на върха на ЕС в Брюксел и след като е провела двустранни разговори с лидерите на двете страни.

Германия, от своя страна, се ангажира да приеме намиращи се в Гърция и Испания роднини на бежанци, които по-рано са пристигнали на германска територия.

Германия се споразумя с Гърция и Испания да връща мигранти, които вече са подали молби за убежище в тези държави, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Сделката, договорена в кулоарите на срещата на върха на ЕС, предвижда Гърция и Испания да приемат обратно мигранти, пристигащи в Германия през границата й с Австрия, докато бъде приложена обща европейска политика за убежището.

"Ние подчертаваме факта, че държавите членки на външните граници на ЕС имат нужда от по-голяма подкрепа както във финансово отношение, така и от гледна точка на осигуряване на полицаи и експерти по въпросите на убежището", заяви той в Туитър.

Според него работните подробности на споразумението ще бъдат уредени през следващите четири седмици.

По-рано българският премиер Бойко Борисов заяви, че т.нар. вторична миграция ще е изцяло доброволна и Българоя няма да приема обратно мигранти от Германия.

"Ние не сме на края на пътя. Винаги съм казвала, че никога няма да можем да договорим обща европейска система за убежището тук на срещата в Брюксел). Но колкото повече се споразумяваме помежду си, толкова повече се приближаваме до възможно европейско решение. Убедена съм в това", заяви Меркел.

Тя определи споразумението като "правилна стъпка в правилната посока", като се има предвид, че в ЕС по думите й има доста различаващи се позиции за миграцията.

Меркел каза, че довечера ще информира своите коалиционни партньори, включително твърдолинейните си баварски съюзници, за подробностите на споразумението.

Договореното в Брюксел отговаря на исканията на германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз, отбеляза тя.

Испанският премиер Педро Санчес каза междувременно, че европейските лидери са се споразумели да бъде предоставено финансиране на Испания и Мароко за справяне със засилващата се миграция по маршрута, свързващ двете държави.

Ако Италия и Испания бяха направили като България

Премиерът Бойко Борисов коментира днес на пресконференция в Брюксел, че ако Италия, Испания и Франция бяха предприели мерките, приложени по границата на нашата страна, днес темата за миграцията нямаше да присъства в дневния ред на ЕС.

Ако бяхме направили това, което предложих през 2015 г., нямаше да имаме днес тема - тя е политическа, не миграционна, поясни той. По неговите думи, ако тези мерки бъдат приложени по южната граница на ЕС, ще преминават само единични бройки мигранти. Премиерът отбеляза, че България също има излаз на топло море, а сухопътната й граница с Турция по дължина е сравнима с гръцко-турската граница по земя.

Конте опроверга Макрон

"Опровергавам. Макрон е бил уморен", заяви днес италианският премиер Джузепе Конте по повод изявлението на френския президент, че контролните центрове за мигранти трябва да бъдат създавани в страните на първа линия.

"Не е написано никъде в член шести (на споразумението), че центровете за прием в Европа трябва да бъдат в точно определени страни. Приканвам ви да го прочетете отново", подчерта Конте след двудневната среща на върха на ЕС, основна тема на която бяха предизвикателствата на миграцията.

Италианският премиер пръв разкри детайли от споразумението, като изчете ключов текст от него (чл. 6)

"На територията на Европейския съюз, за лицата, на които се предоставя помощ в съответствие с международното право, трябва да се поеме отговорност въз основа на съвместни усилия чрез трансфера им в създадени на доброволен принцип центрове в държави членки на Европейския съюз, където бърза и сигурна проверка ще позволи, с цялостната подкрепа на Съюза, да се разграничат незаконните мигранти, които ще бъдат връщани, от лицата, които имат нужда от международна закрила, спрямо които ще се прилага принципът на солидарността".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че приемните центрове ще бъдат създадени на доброволен принцип в страните на първото влизане (в ЕС) и тъй като Франция не е сред тези страни, той е отказал на френска територия да бъдат откривани такива центрове.

 

*"Евродак" (Eurodac) е автоматизирана система на Европейския съюз за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни имигранти в ЕС. Системата има за цел да ускори идентификацията на търсещите убежище, да улесни избора на страна-членка, която да приеме кандидатите, и да избегне възможността за многократно подаване на молба за убежище в различни страни от един и същи кандидат. Данни се пазят до десет години, освен ако междувременно бежанецът не е получил гражданство в страната, при което веднага се изваждат от системата.