"Ще действаме солидарно и в тясна координация, за да се справим с негативните последици от руската агресия за глобалната икономическа стабилност. Наложихме и ще продължим да налагаме допълнителни икономически санкции на Русия", заявиха лидерите на страните от Г-7, след видео среща, на която присъства и украинският президент Володимир Зеленски.

"Осъждаме умишлените ескалационни действия на Русия. Дълбоко сме обезпокоени от умишленото повреждане на тръбопроводите на "Северен поток" в Балтийско море и категорично осъждаме всяко умишлено разрушаване на критична инфраструктура.

Отново заявяваме, че всяка употреба на химическо, биологическо или ядрено оръжие от страна на Русия ще има сериозни последици.

Осъждаме действията на Русия в Запорожката АЕЦ в Украйна, като безопасността на ядреното съоръжение е от първостепенно значение.

Отново призоваваме беларуските власти да спрат да допринасят за агресивната война на Русия.

Лидерите на Г-7 приветстват готовността на украинския президент Зеленски за справедлив мир", се казва в изявлението.

Зеленски поиска от лидерите на страните от Г-7 повече възможности за противовъздушна отбрана, за да спре Русия, и да подкрепят инициативата му за международна мисия за наблюдение на границата с Беларус.

Присъединявайки се към виртуалната среща на лидерите на Г7 ден след ракетния обстрел над украинските градове, включително столицата Киев, Зеленски призова за нови строги санкции срещу Москва и отново изключи възможността за разговори с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефективни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще престане да действа", заяви Зеленски и благодари на германския канцлер Олаф Шолц за ускоряването на доставката на системата за противовъздушна отбрана IRIS-T и на американския президент Джо Байдън за доставките на системи за противовъздушна отбрана.