Федералната служба за сигурност на Русия обяви, че е арестувала в Санкт Петербург четирима членове на проукраинска паравоенна групировка, които са подготвяли атентати в Русия и са планирали да отровят руски войници, предадоха Франс прес и БТА.

"ФСС сложи край на незаконните действия в Санкт Петербург на нелегална клетка на украинската паравоенна групировка "Руски доброволчески корпус", която действаше в интерес на Главното управление за разузнаване към министерството на отбраната на Украйна", се казва в изявление на ФСС.

Разбитата клетка се е състояла от четирима жители на Санкт Петербург, които "планирали да сложат силно токсично вещество в хранителни продукти, които се е планирало да бъдат изпратени като хуманитарна помощ на военнослужещи от въоръжените сили на Русия, намиращи се в зоната на провеждане на специалната военна операция, както и на жители на новите територии на Русия", казва ФСС.

И четиримата членове на клетката са арестувани, се уточнява в изявлението.

Според ФСС задържаните "са събирали информация за жизненоважни инфраструктурни и транспортни обекти (. . .) в Санкт Петербург и в Ленинградска област с цел подготовка на атентати".

"Руският доброволчески корпус" се сдоби с популярност, след като през март миналата година пое отговорност за нахлуване в руската Брянска област, която граничи с Украйна. По данни на руските власти при тази атака са били убити двама цивилни.

Руската национална гвардия съобщи днес, че отблъсква атаки на проукраински групировки в Курска област в поредна серия от погранични сблъсъци, предаде АФП.

Три отделни групи украински милиции, съставени от основно от руснаци, които са против политиката на Кремъл, тази седмица обявиха, че са завзели в съвместна операция селището Тьоткино. "Части на Росгвардия отблъскват атаки на диверсионни групи на врага край селището Тьоткино в Курска област", съобщи националната гвардия. Една от паравоенните групи - Легион "Свобода за Русия", предупреди руснаците в някои гранични градове за предстоящи бомбардировки.

Руското военно министерство отрече твърденията за завзето селище и настоя, че е отблъснало атака.

В Одеса и в цяла Украйна е обявена тревога, има заплаха от ракетна атака

В 12,40 ч. в Одеса и в цялата страна беше обявена въздушна тревога, съобщи председателят на Одеската областна държавна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

Има заплаха от ракетна атака, съобщават от въздушните сили на Украйна.

Фиксирано е излитането на МиГ-31К от летище Моздок. По информация на украинските военни, самолетът е МиГ-31К със свръхзвукова ракета Х-47м2 "Кинжал", която представлява заплаха за всички региони на страната.