Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви, че е попречила на украинските специални служби да извършат терористична атака срещу срещу експортен газопровод във Волгоградска област. Съоръжението е част от инфраструктурата на "Турски поток".

"В резултат на комплекс от оперативно-издирвателни мерки Федералната служба за сигурност предотврати опит на украинските специални служби да извършат диверсия и терористичен акт на газопровода, по който се доставят енергоносители за Турция и Европа", съобщават от пресслужбата на ФСБ.

"Задържани са руски граждани, участвали в подготовката и осигуряването на средства за терористичния акт", утоняват от ФСБ.

Службата твърди също така, че е иззела "четири магнитни мини, 4 кг пластични експлозиви, детонатори със закъснител, 593 000 рубли и комуникационно оборудване, съдържащо кореспонденция и комуникация с ръководителя на планирания саботаж от украинските специални служби, инструкции за сглобяване и инсталиране на взривно устройство, както данни за превод на пари и координати на мястото на планирания взрив във Волгоградска област", съобщава ТАСС.

Следственият отдел на ФСБ на Русия е образувал наказателно дело поняколко члена от Наказателния кодекс на Руската федерация:

  • "Подготовка за терористичен акт";
  • "Организиране на терористична общност и участие в нея");
  • "Незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхранение, препращане или пренасяне на експлозиви или взривни устройства".

Преди ден от ФСБ съобщиха за трима украински националисти, подготвяли удари срещу енергийни и военни обекти на територията на Воронежка област. При опит те да бъдат задържани се е стигнало до престрелка, при която и тримата са били убити от руските служби за сигурност.

 Миналия месец руските власти съобщиха също, че са предотвратили терористична атака срещу газопровода "Турски поток" на руска територия.

Съобщенията идват след като в края на септември взривове прекъснаха "Северен поток 1" и в момента единствените варианти Европа да получава руски природен газ са транзитът през Украйна и "Турски поток". Тръбите на "Турски поток" минават през територията на България и доставят газ за най-големите поддръжници на Москва в Европа - Унгария и Сърбия. Газопроводът е от съществено значение и за превръщането на Турция в енергиен хъб за ЕС, каквито заявки прави Москва.

Разследването на инцидента със "Северен поток" показа, че става дума за умишлен саботаж, като Москва търси вината за него в САЩ, а Западът не отхвърля версията, че Русия сама е взривила инфраструктурата, за да окаже допълнителен натиск и да бъде преустановена подкрепата за Украйна.

От 10 октомври насам руските военни извършват целенасочени ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Повредени са към половината от енергийните съоръжения в страната, а на 23 ноември се стигна и до срив на системата, оставяйки милиони украинци без ток, топло- и газоснабдяване в началото на зимата. Рано тази сутрин (24 ноември) енергийната мрежа на Украйна отново беше свързана и товарът бавно се увеличава.