Френските законодатели одобриха оспорван законопроект за имиграцията, като и двете камари на парламента дадоха окончателното си одобрение за по-строги разпоредби, които намаляват по-специално социалните плащания за чужденци, предаде Ройтерс.

По-строгите правила, които илюстрират промяната на политиката в посока вдясно в голяма част от Европа, предизвикаха безпокойство сред някои от по-ляво настроените депутати на президента Еманюел Макрон. Във френските медии се появиха спекулации, че министри заплашват да подадат оставка.

Председателката на парламентарната група на "Национален сбор" Марин Льо Пен подчерта пред репортери: "Под натиска на гласоподавателите на "Национален сбор" този законопроект ще втвърди условията около имиграцията.

Можем да поздравим идеологическия напредък, идеологическата победа на "Национален сбор", защото сега защото сега в законодателството ще бъде записано, че има национален приоритет", съобщи "Политико". 

Френският министър на здравеопазването Орелиен Русо

Снимка: БТА/АП, Christof Ena

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо подаде оставка след приемането на спорния закон за имиграцията в парламента, съобщиха френските медии късно снощи, предаде ДПА.

Вестниците "Фигаро" и "Паризиен" съобщиха за оставката на Русо, но и двeте издания отбелязаха, че не е ясно дали премиерът Елизабет Борн я е приела.

Русо е част от лявото крило на правителството и беше противник на по-строгия законов текст, който парламентът снощи прие.

Дебатът относно закона за имиграцията доведе до разриви във френското дясноцентристко правителство на президента Еманюел Макрон.

След като миналата седмица опозицията в Националното събрание отхвърли предложението на правителството преди пленарния дебат, комисия от парламентаристи и сенатори потърси компромис.

Правителството направи значителни отстъпки на консерваторите, за да си осигури тяхното одобрение, което предизвика недоволство в собственото му ляво крило. Няколко депутати от редиците на Макрон гласуваха против законопроекта.

Правителството иска да използва законопроекта за по-добър контрол върху имиграцията и подобряване на интеграцията във френското общество. Още преди гласуването в парламента в медиите се появи информация, че няколко министри от лявото крило на правителството обмислят да подадат оставки.