Френски съд е издал вчера международна заповед за арест на сирийския президент Башар Асад, обвинен в съучастие в престъпления срещу човечеството заради предполагаемите химически атаки в Сирия през лятото на 2013 г., съобщиха днес ищците, цитирани от Франс прес.

Източник от съдебната система потвърди издаването на четири заповеди за арест за съучастие в престъпления срещу човечеството и съучастие във военни престъпления за предполагаемите атаки с газ зарин, при които според американското разузнаване на 21 август 2013 г. в Източна Гута са загинали повече от 1000 души.

В заповедта фигурират още братът на Башар Асад - Махер, фактически ръководител на Четвърта дивизия, елитно подразделение на сирийската армия, както и към двама генерали - Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е офицер за връзка и ръководител на службата за сигурност.

От април 2021 г. съдиите следователи от отдела за престъпления срещу човечеството на Парижкия съд разследват химическите атаки в Сирия през 2013 г., за които е обвинявано правителството на Башар Асад.

Разследването е започнато, след като Сирийският център за медии и свобода на словото, Инициативата за правосъдие на фондация "Отворено общество" и Сирийският архив подават иск като граждански ищци.

Тези разследвания, провеждани в рамките на т.нар. "екстериториална юрисдикция" на френската съдебна система, се отнасят и до атаките, извършени през нощта на 4 срещу 5 август 2013 г. в Адра и Дума, при които бяха ранени 450 души.

"Това решение представлява исторически съдебен прецедент. То е още една победа за жертвите, техните семейства и оцелелите, както и стъпка към справедливост и траен мир в Сирия", заяви в изявление адвокат Мазен Даруиш, основател и главен изпълнителен директор на Сирийския център за медии и свобода на словото.

Това е първа международна заповед за арест, издадена за сирийския държавен глава, чиито сили отговориха на протестите, започнали през 2011 г., с брутално потушаване, което според експертите на ООН се равнява на военни престъпления.

Това е първият път, когато са издадени международни заповеди за арест заради атаката с химическо оръжие в Гута през 2013 г., каза още Мазен Даруиш, който заведе делото във Франция.

Сирия отрича да е използвала химически оръжия, но предишно съвместно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия установи, че сирийското правителство е използвало нервнопаралитичния агент зарин при атака през април 2017 г. и многократно е използвало хлор като оръжие.

"Президентът е отговорен за много престъпления в Сирия - но по-специално с този тип оръжие - газът зарин - е невъзможно да се прескочи участието му", каза Даруиш пред Ройтерс, отбелязвайки, че одобрението от президента като командващ на въоръжените сили е задължително.