Сирийската правителствена армия е използвала химическо оръжие срещу контролираните от опозицията квартали на Алепо в офанзивата за превземане на града в края на миналата година.

Това обяви "Хюман райтс уоч" в доклад, публикуван днес и цитиран от Ройтерс и БТА.

Според базираната в Ню Йорк правозащитна организация правителствени хеликоптери са пуснали бомби с хлор в жилищни райони на Алепо в най-малко осем случая между 17 ноември и 13 декември 2016 г.

Докладът се основава на интервюта с очевидци, анализи на видеоматериали, фотографии и постове в социални медии.

Правозащитната организация не посочва доказателства за съпричастност на руската авиация към химическите атаки, но подчертава ключовата роля на Москва за превземането на Алепо.

Това е поредното твърдение за използване на забранените химически оръжия в шестгодишната гражданска война в Сирия. То може да засили призивите на Великобритания, САЩ и Франция за налагане на санкции срещу сирийски представители.

Организацията за забрана на химическите оръжия, която следи за спазването на международната забрана, не направи незабавен коментар по повод на доклада на "Хюман райтс уоч", отбеляза Ройтерс.

Агенцията припомни, че Сирия и Русия многократно са отричали да са използвали химически оръжия. Те обвиняват за това бунтовниците, които се сражават за сваляне на режима на президента Башар ал Асад.

През октомври м.г. разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия установи, че сирийската правителствена армия е използвала хлор като оръжие най-малко три пъти в периода 2014-2015 г.

Според организацията "Ислямска държава" е използвала горчичен газ (иприт) в една своя атака. Съветът за сигурност на ООН удължи мандата на разследващия екип до ноември т.г. Поредният доклад на екипа трябва да бъде оповестен до събота тази седмица.