Френският хеликоптероносач "Диксмюд", пригоден за оказване на медицинска помощ на ранени цивилни в ивицата Газа, прие вчера първите си пациенти в египетското пристанище Ел Ариш, съобщи министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню в ефира на телевизионния канал СЕНЮЗ, цитиран от Франс прес и БТА.

"Тази вечер на кораба бяха приети първите пациенти в относително спешно състояние", каза Льокорню и приветства факта, че Франция е "първата западна сила, която предоставя медицински ресурси толкова близо до ивицата Газа".

По думите на министъра болничната структура на борда на кораба, който акостира в понеделник, включва две операционни зали, 40 легла, повече от 80 души персонал, скенери и лаборатории за анализ.

На 19 ноември канцелатрията на президента Еманюел Макрон предложи също така Франция да приеме болни и ранени палестински деца от ивицата Газа, нуждаещи се от спешно медицинско лечение, което да им бъде осигурено във френски болници.

На 26 октомври френският щурмови кораб "Тонер" се отправи към Източното Средиземноморие, за да окаже помощ на болниците в Газа, които се опитват да се справят с голям брой жертви на израелските въздушни удари, докато горивото и медицинските консумативи са на привършване,

Египетският Червен полумесец вече съобщи, че повече от 70 души, включително група деца, ще бъдат лекувани в Обединените арабски емирства, които предложиха да приемат до 1000 деца от ивицата Газа за медицинско лечение.