Той ще говори в помещенията на предизборния си щаб; това е насрочено за 12.00 часа (13.00 българско време).

Очаква се заедно с него да бъде Ален Жупе, десният политик, който загуби първичните избори за кандидат на консерваторите за президент. Това присъствие подхранва въпросите за бъдещето на президентската кампания.

Лидери на консервативната партия "Републиканците" вече се тълпят в щаба на Фийон, съобщи електронното издание на в. "Фигаро".

Фийон беше призован от съдии-следователи, които работят по гръмналия по-рано случай за пари, които по-рано незаконно е получавала неговата съпруга Пенелоп. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на френски медии.

Изявлението на кандидата днес закъсня и първата новина която излезе от него, че Фийон е получил призовка да се яви в съда на 15 март. Дотогава ще е изтекъл последният срок за официално депозиране на кандидатура за наближаващите президентски избори.

Пенелоп Фийон също е получила призовка, но за 18 март, съобщи "Фигаро".

Скандалът се разраства от миналия месец, когато медии разкриха, че г-жа Фийон години е получавала възнаграждение с държавни средства за работа, която вероятно не е вършила.

Днес Фийон, който е и бивш министър-председател, изненадвано отложи посещението си на селскостопанско изложение в Париж. Във Франция това засили спекулациите, че той може би ще се откаже от участие в изборите тази пролет.

Също днес според френското издание "Медиапар" съпругата на Фийон е била задържана за разпит във връзка с твърденията. Други източници опровергават задържането й.

Появиха се и съобщения, че в жилището на семейството е бил извършен продължителен обиск.

Сред коментарите привлича вниманието изявление на бившия ляв премиер Манюел Валс, който също беше кандидат за президент, но загуби първичните избори в Социалистическата партия.

Той каза, че основната опасност около ситуацията с Фийон е предстоящите избори за спечели Марин льо Пен, лидер на крайнодесния Национален фронт.