Такова изявление на Томас Хамарберг, комисар по правата на човека към Съвета на Европа, се появи в социалната мрежа Туитър и предизвика яростна реакция в Париж, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".
 
„Настоящата политическа риторика, отправена по повод на ромите е подобна на думите, използвани от нацистите и фашистките режими”, смята Хамарберг.

Френските власти заявиха, че са шокирани от изявленията му. Държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш каза, че официално ще поиска обяснения от Хамарберг, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви междувременно, че не е съгласен с политиката на Франция към ромите, но се надява, че утрешната визита на двама френски министри в Букурещ ще даде възможност да се намерят общи решения, предаде Франс прес.  
Бъсеску призна, че отговорността не е само на френското правителство. "Има и голяма отговорност от наша страна, защото те са наши граждани, но най-голямата отговорност е на ромите", добави той.

Френският министър на имиграцията Ерик Бесон и държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш пристигат утре в Букурещ, за да обяснят на румънските лидери политиката на Франция.
По този повод Бъсеску каза, че "ако те са дошли да ни четат урок, това няма да реши нищо". Ако са дошли да търсят решения, ще намерим решения, подчерта той.
Бесон и Льолуш ще се срещнат с румънския премиер Емил Бок, с вътрешния министър Василе Блага и с министъра на външните работи Теодор Баконски.

Междувременно Австрия върна 40 македонски роми, потърсили политическо убежище в Австрия, предаде Би Би Си. Експулсираните са от района на Струмица и Радовиш.

Посолството на Австрия в Скопие е обявило, че ще бъдат депортирани още 100 роми.