Дюфло се обяви в телевизионно интервю за декриминализиране на марихуаната, единственото средство според нея за борба с трафика на дрогата и за прилагане на политика на превенция, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Във Франция редовните пушачи на канабиса са 1,2 милиона, според Френския център за наблюдение на наркотиците и токсикоманиите. Печалбата от трафика се оценява на между 700 милиона и 1 милиард евро.

"Знам, че това не е позицията на правителството, но аз съм национален секретар на Екологична Европа-Зелените и казвам каква е нашата позиция", подчерта Дюфло.

Партията на Зелените има двама министри в правителството на Жан-Марк Еро. Еро се дистанцира, като увери, че "правителството няма какво да каже по този въпрос". Говорителката на правителството Нажат Вало-Белкасем припомни днес, че Франсоа Оланд се противопоставя на декриминализирането на канабиса.

Десницата обаче използва случая да нападне левицата с наближаването на парламентарните избори. "Ако левицата спечели изборите, ще легализира канабиса. Убеден съм в това," заяви бившият министър от десницата Ксавие Бертран.

37-годишната Сесил Дюфло не за първи път предизвиква сензация. На първото заседание на министерския съвет тя се появи с дънки, на фона на колегите си, облечени в рокли и костюми. Дюфло беше остро разкритикувана в Туитър от нейна дясна противничка. "По мое лично мнение, когато човек представлява френския народ, трябва да прави разлика между подбора на дрехите за правителствени заседания и за всекидневието", заяви Надин Морано, която заемаше поста в предишното правителство.