Франция обяви днес, че налага санкции, включително забрана за влизане в страната, на 18 поданици на Саудитска Арабия, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде Ройтерс.

"Убийството на Кашоги е крайно тежко престъпление, което освен това е срещу свободата на пресата и голяма част от правата на човека", се казва в съобщението на френското външно министерство.

"Франция призовава да бъде хвърлена цялата светлина върху начина, по който е бил извършен подобен акт. Очакваме от саудитските власти прозрачен, подробен и изчерпателен отговор", заявява ведомството, цитирани от БТА.

Министерството предупреждава, че може да последват и други санкции в хода на разследването на случая.

Правителството на Финландия обяви днес, че се присъединява към страните, които са престанали да изнасят оръжие за Саудитска Арабия заради войната в Йемен, предаде Асошиейтед прес. Хелзинки обяви още, че спира военния износ и за Обединените арабски емирства също заради "тревожната хуманитарна ситуация в Йемен". ОАЕ са съюзници на Рияд във войната срещу шиитските бунтовници в Йемен.

По-рано днес и Дания съобщи, че престава военните доставки за Саудитска Арабия заради войната в Йемен и убийството на Кашоги.

Същевременно днес президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не вижда достатъчно доказателства, за да бъде обвиняван саудитският престолонаследник за ликвидирането на коментатора на в. "Вашингтон пост" Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. По време на проява по случай Деня на благодарността в своя курортен клуб Мар-а- Лаго във Флорида, Тръмп заяви пред репортери: "Може би трябва светът да бъде държан отговорен, защото светът е покварено място", предаде АП.

Тръмп каза още, че ЦРУ не е заключило, че саудитският престолонаследник е наредил убийството на Кашоги, допълва ДПА.

"Никой не е заключил това. Не знам дали някой може да заключи, че престолонаследникът го е направил", каза Тръмп. "Дали го е направил или не, той отрича енергично това", допълни президентът.

Това изказване на Тръмп е в противоречие с по-ранните информации в медии в САЩ, че американската разузнавателна агенция е заключила, че принц Мохамед бин Салман стои зад убийството.

Тръмп казва, че саудитците са важен съюзник и хвали бизнессделките между двете страни и участието на саудитската монархия в борбата с тероризма, припомня ДПА.